Кламер БГ - Новини: Срещу България висят 19 наказателни процедури от ЕК заради околната среда

Срещу България висят 19 наказателни процедури от ЕК заради околната среда

България

|
Пет, 15 Ян 2021г. 16:11ч.
Срещу България висят 19 наказателни процедури от ЕК заради околната среда

В момента срещу България има висящи 19 наказателни процедури за нарушаване на европейското екологично право. Това съобщи в парламента в отговор на депутатски въпрос министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро в петък.

От членството ни в ЕС през 2007 г. досега Брюксел е започнал общо 102 наказателни процедури заради околната среда. От тях 83 са закрити, след като са били отстранени нарушенията или са били изпълнени екоангажиментите на страната ни.

Висящите сега наказателни процедури са основно за това, че не са разписани в националното законодателство изискванията на европейското в сферата на околната среда. Работи се по отстраняването на нередностите, каза Ревизоро и обясни, че някои от тях са в областта на биологичното разнообразие и за изграждане пречиствателни станции за отпадни води за населени места с над 10 000 еквивалент жители.

Два са заведените от Брюксел иска срещу България пред Съда на ЕС - за мръсния въздух и за политиката й за морската среда. И по двете производства все още няма произнасяне, уточни екоминистърът.

Димитров увери, че ековедомството полага всички необходими усилия и поддържа постоянен диалог с ЕК за намирането на работещи решения и отстраняване на допуснатите нарушения.

През годините по линия на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) както в предходният програмен период, така и в сегашния са осигурени значителни средства за изпълнение на ангажиментите ни като държава-членка, в това число и за отстраняване на допуснатите нарушения, каза екоминистърът и обясни, че тази практика ще продължи до 2027 г.

Той информира още, че до момента по ОПОС 2014-2020 г. са договорени 308 проекта. Близо половината от тях - 137, са сключени през 2020 г., но стойността им е по-малка – 616 млн. лв. Безвъзмездното финансиране по всички проекти е 3.8 млрд. лв. от които са изразходвани 1.1 млрд. лв.

Полагат се усилия за преодоляване на негативните последици от по-късното започване на проектите в сектор "Води", както и трудностите в изпълнението на проектите в другите сектори - "Отпадъци", "Биоразнообразие", "Свлачища", "Наводнения", каза Димитров.

Според него ситуацията с пандемията е довела до допълнително забавяне поради удължаване поне с два месеца на сроковете за представяне на оферти и обявяване на обществени поръчки. Въпреки своята сложност и обем, с цел ускоряване на програмата, проектите на ВиК операторите бяха оценени и договорени за рекордно кратки срокове - за три до пет месеца, отбеляза Димитров. По думите му обаче е имало забавяне на обявяването на обществените поръчки за изпълнение на основни дейности.

mediapool.bg