Кламер БГ - Новини: Средният ипотечен кредит е 78 хил. лв. с вноска от 570 лв. месечно

Средният ипотечен кредит е 78 хил. лв. с вноска от 570 лв. месечно

Балкани

|
Четв, 06 Авг 2015г. 13:23ч.
Средният ипотечен кредит е 78 хил. лв. с вноска от 570 лв. месечно

Около 78 хил. лв. е средният размер на ипотечният кредит, който теглят клиентите на Райфайзенбанк (България). Срокът, в който го изплащат, е 18 години, а средната вноска – 570 лв., съобщиха от финансовата институция, позовавайки се на данни от собствената клиентска база. Справка на сайта "Моите пари" сочи, че вноските по кредит със същата стойност и срок на изплащане варират от 448.50 до 952 лв.

Според данните на Българска народна банка (БНБ) от началото на годината средният годишен лихвен процент по жилищни кредити е спаднал с около 0.7 процентни пункта – от 6.5% през януари 2015 г. до 5.8% към юни 2015 г.

"Макар и с по-бавни темпове, лихвите по кредитите продължават да намаляват. В допълнение с наблюдаваното оживление на имотния и кредитен пазар, хората могат да получат заем на изгодни нива, които са по-ниски от равнищата преди кризата", коментира Мариела Атанасова, директор "Индивидуално банкиране" в Райфайзенбанк.

Наблюденията на банката сочат, че в момента пазарът на жилищно кредитиране се диктува от индивидуални оферти към клиентите. "Клиентите са все по-информирани и пазарът изисква индивидуален подход към всеки един от тях както по отношение на качеството на обслужване, така и при отправянето на ценова оферта", допълва Атанасова.

Основният процент от заемите са за покупка на жилище. По-малък дял заемат кредитите за ремонт или строеж. Заемите в лева вече са 90% от отпуснатите.

mediapool.bg