Кламер БГ - Новини: Възможно е петролно ембарго на ЕС за Русия, с изключения

Възможно е петролно ембарго на ЕС за Русия, с изключения

Европа

|
Пон, 02 Май 2022г. 19:55ч.
Възможно е петролно ембарго на ЕС за Русия, с изключения

Енергийните министри на ЕС са разделени за петролното ембарго срещу Русия, сн. ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия може да изключи Унгария и Словакия от подготвяното ембарго върху покупките на руски петрол предвид зависимостта на двете страни от доставките на суровината от Русия. Това посочиха в понеделник двама представители на европейските институции, цитирани от "Ройтерс" и БТА, докато енергийните министри на Евросъюза заседават извънредно, след като миналата седмица Русия затвори кранчето за България и Полша, които отказаха да плащат в рубли. Те обаче остават разделени по въпроса, предават световните агенции

България не се споменава като изключение за евентуалното петролно ембарго срещу Русия но в неделя в интервю премиерът Кирил Петков прогнозира, че до такова няма да се стигне тъкмо заради невъзможността да понесат това няколко от страните в ЕС, сред които посочи България и Австрия.

Бургаската рафинерия "Нефтохим" ползва основно руски нефт Юралс за производство на горива. От правителството преди време заявиха, че е възможна замяната му с доставки на арабски нефт, но досега не е обявена договорка в тази посока.

Очаква се комисията да приключи във вторник работата по новия, шести поред, санкционен пакет срещу Русия заради инвазията й в Украйна. Натискът от редица държави е той да включва забрана за покупки на руски петрол, който осигурява съществени приходи на Москва, които може да се използват именно за войната срещу Киев.

Унгария, която е силно зависима от руския петрол, многократно е заявявала, че няма да одобри санкции, засягащи енергетиката. Словакия също е сред страните членки на общността, разчитащи в голяма степен на руските изкопаеми горива, затова и според единия от източниците на Ройтерс се предвижда за тях "изключение или дълъг преходен период".

И без това евентуалното петролно ембарго сигурно ще бъде поетапно и най-вероятно ще бъде задействано с пълна сила едва в началото на следващата година, отбелязват служителите на европейските институции.

Към Европа се насочва близо половината от руския износ на петрол и петролни продукти, което осигурява на Москва огромен източник на приходи. Редица европейски страни, включително Полша и Латвия, настояват на това да се сложи край, за да се блокира финансирането на военните действия в Украйна.

Страните от ЕС са платили на Русия близо 20 млрд. евро от 24 февруари, когато започнаха военните действия в Украйна, според организацията "Център за изследвания за енергия и чист въздух".

Като цяло ЕС разчита на Русия за 26 процента от вноса си на петрол, но в отделните страни този процент е различен. В Словакия и Унгария, през които минава южното разклонение на петролопровода "Дружба", зависимостта е особено силна - те са внесли съответно 96 процента и 58 процента от необходимите им суров петрол и петролни продукти миналата година по данни на Международната агенция по енергията (МАЕ).

Германия, която е най-големият купувач на руски петрол в ЕС, през последните дни даде индикации, че може да се справи с ембарго върху руския петрол въпреки първоначалните си опасения от икономическата цена на подобна мярка. Страната е внасяла 555 000 барела петрол от Русия през 2021 г., или 35 процента от общия си петролен импорт, но през последните седмици намали този дял до 12 процента, оповести германското министерство на икономиката вчера.

Сега Германия би могла да се справи с петролно ембарго при достатъчно дълъг преходен период според ведомството.

Икономическият министър Роберт Хабек в понеделник потвърди, че страната му ще може да понесе ембарго върху руския петрол до края на годината, въпреки че това може да доведе до недостиг.

Австрия е готова за включването на забрана на вноса на руски петрол в ЕС в най-новия пакет от санкции, който в момента се обмисля, предаде ДПА, позовавайки се на изказване в Брюксел на австрийската министърка на енергетиката Леоноре Гевеслер. Тя добави, че Австрия интензивно е работила "да редуцира" зависимостта си от внос на руска енергия. През март Австрия не е преработвала суров петрол от Русия, посочи Гевеслер.

Австрийската министърка, която в миналото е изразявала скептицизъм към налагането на санкции срещу руската енергия, сега каза, че е важно ЕС да взема решенията за санкции заедно.

На заседанието на енергийните министри на ЕС стана ясно, че те единодушно са солидарни със София и Варшава и осъдиха спирането на газа за тях от страна на "Газпром". Те определиха действията на руския газов монополист като "грубо нарушаване на действащи договори".

Според българския министър на енергетиката Александър Николов ситуацията е "безпрецедентна".

Европейската комисия няма информация която и да е държава или компания от ЕС да е платила за руски газ в рубли, заяви преди началото на срещата на министрите еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, цитирана от Ройтерс.

mediapool.bg