Кламер БГ - Новини: Спорът за цената на американските изтребители продължава

Спорът за цената на американските изтребители продължава

България

|
Съб, 29 Юни 2019г. 19:31ч.
Спорът за цената на американските изтребители продължава

Спорът между правителството и президента относно цената на американските изтребители продължава.

Държавният глава Румен Радев заяви, че пълният пакет от 8 изтребители, заедно с оборудването е 3.45 млрд. лв. с ДДС. В същото време правителството говори за 2.2 млрд. лв. без ДДС.

"Направете си сметката, но имаме сериозно орязване", заяви Румен Радев в авиобаза "Граф Игнатиево", където присъства на открития летателен ден.

Според него намаляването на цената за закупуване на F-16 е за сметка на многофункционалните способности на самолета.

"За да бъде този самолет многофункционален, да може да се експлоатира тук надеждно и да бъде в оперативна готовност, това означава, ако имаме 8 самолета да летят поне 6-7 от тях. За да стане това, тази начална цена, която беше предложена в началото на месеца, трябва да се плати. От там надолу разликата, която имаме в цената, е за сметка на многофункционални способности, въоръжение, оборудване и оперативна готовност на самолета", отбеляза президентът.

"В този вид той не може да ни върши работа, така както е приело Народното събрание по проекта за инвестиционния разход, така както са заложени минимални бойни възможности за този самолет. Ние трябва да ги постигнем. Правителството трябва така да направи, че по някакъв начин да запълва тази разлика в цените, за да гарантира целия този пакет и най-малкото трябва да бъде откровено. Ако нещо от това не се осигури, да каже колко струва, кога смята да се доставя, какво ще остави на следващите правителства да плащат, защото плащане ще има и то ще бъде голямо", заяви още Радев.

Според него ако американските изтребители не разполагат с високоточни боеприпаси, достатъчно контейнери за целеуказване, достатъчно ракети "въздух-въздух" и наземно оборудване, те могат да бъдат използвани за "прекрасно авиошоу".

В отговор вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов заяви, че цената на изтребителите Ф-16 е 2.2 млрд. лв.

"Аз не знам от къде Радев твърди, че са 3.2 млрд. лв., след като още преди 10 дни ние сме му изпратили, по негово искане, предложението за договор", каза Каракачанов пред журналисти в Троян.

По думите му в договора ще има определени корекции, но президентът е бил информиран за всеки етап, когато той е поискал. Според Каракачанов ако се стигне до подписване на договора, до края на юли процесът ще е приключил:

"Аз не знам от къде излезе този един милиард лева, по принцип самият преговорен процес, независимо за каква техника е, не е проста работа. Ако беше лесно, самият президент Радев, още когато беше командващ на ВВС, щеше да реши проблема. Само че той не се решава вече 10-12 години, сега сме на крачка да сключим договор", коментира военният министър.

По думите му има неща, които в този договор и на него не му харесват и това е заявено.

"Президентът можеше чрез ранга, който заема, да потърси контакт със своя американски колега и ако има някакви съображения, да ги каже и да помогне малко в този процес, защото е лесно да критикува, трудно е да се върши работа", добави Каракачанов.

Ремонтът на руските самолети СУ-25

Радев и Каракачанов коментираха и разнобоят в правителството относно ремонта на руските изтребители Су-25.

"Аз няма какво да се разбирам, има закон и съм длъжен да го изпълнявам", каза Каракачнов. Той посочи, че те ще бъдат ремонтирани в Беларус и парите за това вече са преведени. Преди него председателят на парламента Цвета Караянчева и министърът на икономиката Емил Караниколов заявиха, че те ще бъдат ремонтирани в Русия.

Според военният министър в България има немалко чиновници, "които, като чуят държави извън ЕС, почват да треперят, страх ги е да не им се скара някой чиновник в посолство в София, Брюксел или НАТО".

В същото време президентът Румен Радев изрази надежда разнобоят в правителството относно ремонта на руските щурмови самолети да бъде преодолян.

"Имаме нужда от тези самолети (Су-25). Аз това искам да видя на изхода – един ремонтиран Су-25, надежден още доста години, защото това е ударното средство, с което ние разполагаме до пристигане на нов многофункционален изтребител, до неговото пълно усвояване, до неговото окомплектоване с всичко необходимо. Ще мине доста време. Дотогава Су-25 е необходим”, каза Румен Радев.

mediapool.bg