Кламер БГ - Новини: Спорът за пътя към сарая на Доган ще се решава в София

Спорът за пътя към сарая на Доган ще се решава в София

България

|
Четв, 19 Ноем 2020г. 07:49ч.
Спорът за пътя към сарая на Доган ще се решава в София

Спорът за собствеността на пътя към летния сарай на Ахмед Доган в Росенец вероятно ще бъде решен от Върховния административен съд (ВАС). Това е единствената възможност, след като административният съд в Бургас отхвърли претенциите на фирмите "Хермес солар" и "Стрейтлайн", които обжалваха решение на общински съвет, с което местната власт се отказа от намерението си да превърне пътя към имението в частна собственост и след това да го даде на двете дружества. Аргументите на бургаския съд са доста странни – в определението си съдия Яна Колева посочва, че фирмите са обжалвали решение, което не е взето, т.е. жалбата им няма предмет и следва да бъде отхвърлена. Тъкмо обратното казват двете страни по делото – и общината, и дружествата твърдят, че решението за смяна на собствеността на пътя е оттеглено.

Как се стигна до тук?

През април общинският съвет в Бургас взе решение, според което собствеността на пътя бе сменена от публична в частна. На същата сесия бяха одобрени и предварителни договори за прехвърляне на отсечката на частните дружества. Това решение бе обжалвано от група граждани, но все още няма произнасяне на съда.

В началото на юли съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов "акостира" с гумена лодка на плажа пред сарая на Доган и бе изгонен от служители на НСО, въпреки че теренът е публична собственост и достъпът до него би следвало да е свободен за всички. След разразилия се скандал и протести пред общината в Бургас, тамошните съветници набързо оттеглиха решението за смяна на собствеността, взето през април. Според запознати обаче това оттегляне бе направено по начин, който дава възможност за лесното му обжалване пред съда.

Няма такава жалба

Именно това направиха фирмите, свързани с изграждането на летния сарай на Доган. В жалбата им, подадена пред административния съд в Бургас, се настояваше за отмяна на оттеглянето.

В определението си обаче съдия Колева стига до изненадваш извод. Според нея общинският съвет никога не е оттеглял намеренията си за смяна на собствеността на пътя. Вместо това се е отказал само от промяна на подробния устройствен план, засягащ територията на Росенец. По точките, засягащи собствеността на пътя, както и по одобрението на предварителните договори, промяна нямало.

"Във връзка с изложеното жалбоподателите нямат и правен интерес от оспорването, тъй като правата и законните им интереси не са засегнати", пише тя и отхвърля жалбите.

Аз това решение не го разбирам

"Аз това решение не го разбирам, то не отговаря на фактите. Ако решението на общинския съвет от април не беше оттеглено, фирмите нямаше да обжалват", заяви запознат с казуса.

Според него това, че съдът твърди, че промяната на собствеността на пътя от публична в частна не е оттеглена, не оставя отсечката в частни ръце. За да се случи подобно нещо, трябва първо да влязат в сила промените в подробния устройствен план, а те са оттеглени, дори и според съда.

Така вариантът за окончателно решение на спора остава жалба до ВАС срещу решение на бургаския съд. Дали такава ще бъде подадена, засега не е ясно.

mediapool.bg