Кламер БГ - Новини: Собственикът на "Виваком" иска Левски (София)

Собственикът на "Виваком" иска Левски (София)

Спорт

|
Вт, 28 Юни 2022г. 16:27ч.
Собственикът на "Виваком" иска Левски (София)

снимка БГНЕС

Международната медийна и телекомуникационна корпорация "Юнайтед груп" е изявила интерес към покупката на футболния клуб Левски (София),. Това обяви във вторник изпълнителният директор на клуба Ивайло Ивков

"Юнайтед груп" е международна медийна и телекомуникационна корпорация, която агресивно разширява своя бизнес през последните няколко години. Компанията изкупи множество медии в Централна Европа и на Балканите. Преди две години тя придоби текомуникационната компания "Виваком" от Спас Русев, след това изкупи медийната групировка "Нова броудкастинг груп" от братя Домусчиеви и пресгрупата на Делян Пеевски.

В средата на май стана ясно, че американският инвестиционен фонд "Кей Кей Ар" (ККR), който е сред основните акционери в "Юнайтед груп", купува американската "КонтурГлобал", която у нас притежава ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3". Другият основен двигател на тръгналата от Сърбия медийна корпорация е сръбският бизнесмен Драган Шолак. Управител на "Вива телеком България" продължава да бъде Спас Русев, който е бивш собственик на "Левски".

Ако "Юнайтед груп" купи "Левски" най-вероятно Спас Русев отново ще се превърне в силната фигура във футболния клуб.

"Има интерес от "Юнайтед Груп". Потърсих ги като нов спонсор, защото генералният изнемогва да покрива изискванията", каза Ивайло Ивков.

Драган Шолак стана собственик на английския "Саутемптън" в началото на годината.

"Изпълнителният директор пристигна преди финала за купата. Изгледаха тренировка, каквато сигурно не са виждали и в "Саутхемптън". Имат принципен интерес за придобиване на собствеността на клуба и дългосрочна инвестиция", добави Ивков

Той обясни, че процесите ще се изясняват поне до Нова година. "Ще седнем всички, които извадихме "Левски" от калта, и ще обсъдим ситуацията", каза Ивков.

Мажоритарен собственик на клуба е Наско Сираков, който през 2020 г. получи даром мажорирен дял от акциите на клуба след оттеглянето на Васил Божков. Другият голям собственик е Тити Папазов.

В момента "Левски" се издържа от спонсорски договори, приходи от реклами и билети, но дарения от феновете на няколко пъти спасяваха отбора от фалит.

Преди два месеца Сираков обяви готовност да даде своите акции на сдружението "Левски на левскарите", което наскоро преведе 100 000 лева на клуба.

"Нали това искахме - интерес към клуба. Мисля, че хората от сдружението първи ще разберат ситуацията, няма да имаме никакъв проблем с тях. Това, че преговаряме не значи, че Наско е хукнал да дава акциите", коментира Ивков.

Продажбата на мажоритарния дял от акциите на "Левски" на международната корпорация без феновете да получат право на решаващ глас за бъдещето на отбора би създала сериозен конфликт на "Герена".

mediapool.bg