Кламер БГ - Новини: Според съосновател на Телеграм приложението е подложено на кибератака от Пекин

Според съосновател на Телеграм приложението е подложено на кибератака от Пекин

Свят

|
Пет, 14 Юни 2019г. 13:54ч.
Според съосновател на Телеграм приложението е подложено на кибератака от Пекин

Приложението за криптирани съобщения Телеграм стана обект на кибератака, която изглежда идва от Китай. Това написа днес в Туитър съоснователят на Телеграм Павел Дуров. Той направи връзка между кибератаката и протестите в Хонконг, предаде Франс прес.

Приложението беше широко използвано в последните дни от протестиращите в Хонконг, за да избегнат електронното следене и да координират действията си срещу плана на местните власти да приемат спорен закон, разрешаващ екстрадиране в Китай.

Телеграм обяви още вчера вечерта, че е подложен на "мощна" атака от типа отказ на достъп до услуги. Атаката се изразява в затрупване на сървъра с безполезни искания с цел той да не може да ги обслужи. Исканията идвали основно от Китай, казва Павел Дуров. Според него не е случайно, че атаката е съвпаднала с протестите в Хонконг, организирани чрез Телеграм.

В отговор на въпрос по случая китайското външно министерство каза, че не е в течение и подчерта, че Китай винаги се е противопоставял на всякаква форма на кибератака.

Базираното в Дубай приложение Телеграм се използва от над 200 милиона потребители по света. То предлага висока степен на поверителност при размяна на текстови съобщения, снимки и видеоклипове и позволява да се осъществяват кодирани разговори. Чрез него могат да се разпространяват съобщения на голям брой абонати.

Протестиращите в Хонконг призоваха за нов голям протест в неделя, който според тях ще бъде по-масов от този миналата неделя, когато според организаторите демонстрантите бяха над 1 милион, предаде Франс прес.

mediapool.bg