Кламер БГ - Новини: Според Станишев кабинетът е склонен на тежък компромис за Шенген

Според Станишев кабинетът е склонен на тежък компромис за Шенген

България

|
Съб, 01 Дек 2018г. 15:11ч.
Според Станишев кабинетът е склонен на тежък компромис за Шенген

Президентът на "Партията на европейските социалисти" (ПЕС) Сергей Станишев обвини в събота българското правителство, че е склонно да направи тежък компромис с пълноправното членство на страната в Шенген.

На заседание на Софийската градска организация на БСП бившият премиер призова да не се допуска отстъпка, според която България да бъде допусната в Шенген само за въздушните граници, но не и за сухопътните.

"България и Румъния трябва незабавно да бъдат приети в Шенген по всички граници. Правителството е склонно да им се хвърли един кокал и да им кажат: Ето, приемаме ви по въздух и за неопределено време да се отложи влизането на България по сухопътни граници, което е много по-важно за българската икономика, за българския износ, за българския внос, а и за българските потребители, защото това време, което се губи, оскъпява цената и в двете посоки", каза Станишев, цитиран от БНР.

"Това, което се случва в продължение на години, при условие че страната ни е изпълнила критериите още през 2011 г., и постоянно ни отлагат и налагат други причини за влизането на България в Шенген, е скандално, антиевропейско и е едно от нещата, които подкопават доверието в ЕС", добави лидерът на ПЕС.

В началото на декември Европейският парламент ще обсъди доклад на европейските социалисти, в който се настоява България и Румъния да бъдат приети незабавно и без условия в Шенгенското пространство.

"Една от големите заплахи за България, за нашите национални интереси е идеята, която циркулира, която има много сериозни привърженици - за Европа на две скорости, да се превърне в реалност. Сред тях е например и президентът Макрон, и канцлерът Меркел, които постоянно говорят за тези неща, и редица други европейски лидери. За България това би било много тежък удар върху нашите интереси и върху нашата позиция", каза още лидерът на ПЕС.

Според Сергей Станишев има две важни теми в дневния ред на Европейската комисия.

Първата е справедливото отношение при кризата с бежанците и мигрантските вълни. Втората актуална световна тема е битката на левицата с крайния национализъм и фашизъм. "ЕС като идея е една мечта да се сложи край на вечните войни на територията на Европа. Крайните националисти в Европа искат да разрушат тази идея", посочи той.

mediapool.bg