Кламер БГ - Новини: Според МВР магистралите ни не са подходящи за 140 км/ч

Според МВР магистралите ни не са подходящи за 140 км/ч

България

|
Пон, 18 Апр 2022г. 14:54ч.
Според МВР магистралите ни не са подходящи за 140 км/ч

Снимка: БГНЕС

Пътната настилка в много участъци по магистралите у нас не е подходяща за скорост от 140 км. Това е основният аргумент на МВР да поиска намаляване на максималната скорост.

"Има участъци, не малко, в които, движейки със скорост от 140 км, рисковете за участниците в движението са значително по-големи от това, което биха били при ограничение от 130 км/ч", заяви зам.-министърът на МВР Стоян Темелакиев.

МВР предложи намаляване на скоростта с промени в Закона за движение по пътищата. Освен това се увеличават и наказанията за някои нарушения. Силовото ведомство организира обществено обсъждане на новите разпоредби в сряда.

Освен промените за скоростта се предлага и нов начин за връчване на пътните глоби. От години полицията не успява да събере наложените санкции, което ги прави на практика безсмислени.

В предишния мандат бе въведена дори практиката наказателни постановления и фишове да се връчват по граничните пунктове и шофьорите да бъдат пускани в чужбина докато не си платят. МВР отчете скок в събираемостта, но съдът обяви действията им за незаконни.

Сега вътрешното ведомство предлага и служби извън МВР да могат да връчват глоби. Това значи, че най-различни администрации, например и общинските биха могли да го правят. Освен това се въвежда и възможност за плащане по електронен път, което би спестило висене по опашки в пътната полиция.

mediapool.bg