Кламер БГ - Новини: Петков: Ще предложим нови министри, след като съберем 121 депутати

Петков: Ще предложим нови министри, след като съберем 121 депутати

България

|
Вт, 14 Юни 2022г. 16:30ч.
Петков: Ще предложим нови министри, след като съберем 121 депутати

Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков възнамерява да пристъпи към смяната на четиримата министри от напусналата управлението "Има такъв народ" едва "в момента, в който съберем мнозинство от 121 депутати". Той обяви, че "няма да се занимаваме с такива глупости" като вот на доверие, ако бъде намерено мнозинство в парламента.

Преди ден спортният министър в оставка Радостин Василев и петима депутати напуснаха ИТН. Според тях тази партия под ръководството на Трифонов е станала проводник на мафията и задкулисието, което именно е реалната причина за раздора между управляващите. В момента тройната коалиция между ПП, БСП и ДБ няма мнозинство в парламента и дори отцепилите се от ИТН да ги подкрепят, все още няма да имат нужните поне 121 гласа.

Петков подчерта, че в момента управляващите са се фокусирали върху това да намерят още "7 смели депутати" за подкрепа в парламента, за да се осигури мнозинство.

"Няма да си нарушим принципите и вчера видяхме, че не сме сами, има и други смели хора, които застават зад идеята, че не сме доволни от сегашния вид на България. Навсякъде каналите са запушени и трябва да се отпушат. Запретваме ръкави и работим заедно. Сега ни трябват до колкото знам още 7 такива по-смели хора от Народното събрание, които си изпълняват клетвата и слагат България преди личните интереси", каза той пред журналисти в Трявна.

Петков заяви, че все още няма предложения за нови министри.

"Аз съм сигурен, че има хора с голям капацитет, които обаче няма да искат примерно за ремонтите на пътищата 40% от оценката да бъде на базата на някаква неясна комисия и само 60% да бъде на база цена. Този тип подходи няма да бъдат използвани, ако са министри, които заедно с коалиционните партньори решим", добави премиерът по повод бъдещите министри.

Той обясни и защо според него няма нужда от вот на доверие, ако се намерят необходимите депутати за мнозинство:

"Това което ще направим - вкарахме закона за КПКОНПИ да бъде одобрен, Рашков да стане шеф на комисията. Имаме просто толкова много работа ... тези министри, които решим да ги сменим, това ще бъде коалиционно решение. Това ще е реалният вот на доверие, няма смисъл да се занимаваме с дейности, които не помагат на хората".

"В момента много хора от сивия сектор губят много средства и биха се радвали това правителство да го няма. В момента всички, които са крали до сега, рано или късно ще минат през прокуратурата. Това е група, която се чуди как правителството да свърши всеки ден. Втората група от хора са свързани с газови печалби, които сега свършват. Тези хора също биха се радвали това правителство да го няма", каза още Петков.

"Нова поредица от избори би била пагубна"

По-рано премиерът заяви, че ако България влезе в нова поредица от избори, би било наистина пагубно и загуба на историческо време.

"Фокусирали сме се да имаме 121 депутати, които да нямат зависимости, никой да не спира промяната в антикорупционната комисия, никой да не спира бюджета. Радостин Василев и депутатите казаха, че тяхната лоялност е към България и няма да допуснат подмяна на идеите, които са им обещани със задкулисни договорки и приятелства от 20 години с хора като Орлин Алексиев. Сега въпросът е техният пример да бъде последван от още 7 човека", заяви Кирил Петков.

"Няма нищо задкулисно, няма никакви договорки", за сетен път увери той и изрази убеждение, че "Продължаваме промяната" ще срещнат и други съмишленици.

"Продължаваме разговори с много хора, идеята е всеки един да осъзнае огромната отговорност, която носи. Ако нямаме 22 закона проекта до края на годината, губим и спираме 12 млрд. европейски средства. Ако актуализацията на пенсиите не се случва, това е невероятен удар върху най-бедните пенсионери. В този момент младите семейства не получават допълнителни данъчни облекчения. Горивата продължават да са на тези високи цени, а едновременно с това казват диверсификация трябва да продължи по начина, по който го направихме", каза премиерът какво ще се случи, ако не бъде приета актуализацията на бюджета от парламента и се тръгне към нови предсрочни избори.

Кирил Петков коментира и пуснатия от ИТН запис, за който хората на Трифонов твърдят, че показвал как Радостин Василев отправя заплахи към депутатката от ИТН Христинка Иванова да напусне партията. Премиерът каза, че в този запис не се чуват заплахи, което е така.

"Долно е да записваш хора, с които работиш, те (ИТН- бел.ред) се опитват да правят инсинуации", коментира той прийомите на работа в партията на Трифонов.

"Правителство на малцинството поне до септември, после ще видим"

Депутатът от "Демократична България" Владислав Панев определи като най-възможен сценарий за развитие на ситуацията да има правителство на малцинството, което търси подкрепа за важни законопроекти.

"Поне до септември, а след това – ще поживеем, ще видим", каза той пред БНР.

"Има няколко сценария. Водещият и най-важният за страната е борба, битка между два модела на управление - клиентелисткото, което не иска да си тръгва и на либералната демокрация. Това е България в момента – битката между тези два модела", посочи Панев.

Според него от вчерашните пресконференции на ПП и различните фракции в ИТН е станало ясно, че "в определени министерства промяна като че ли няма и нещата си вървят по старому и съответно има министерства, където промяната се осъществява".

По думите му ГЕРБ не е приемлив вариант за коалиране, но ако се търси подкрепа за реформи, е нормално да бъде от всички парламентарни сили.

"Не мисля, че би било отговорно поне до актуализацията на бюджета парламентът да се занимава и с вотове на недоверие. Големият тест пред парламента утре ще бъде приемането на бюджетите на първо четене."

Съществува риск за бюджета, ако преди второто четене започнат да валят предложения за милиарди, коментира Владислав Панев.

mediapool.bg