Кламер БГ - Новини: Според ЕП положението с правовата държава в Унгария и Полша се е влошило

Според ЕП положението с правовата държава в Унгария и Полша се е влошило

Европа

|
Четв, 16 Ян 2020г. 17:27ч.
Според ЕП положението с правовата държава в Унгария и Полша се е влошило

Европейският парламент разкритикува влошаването на ситуацията с правовата държава в Унгария и Полша, предаде Франс прес.

Евродепутатите приеха в четвъртък резолюция, в която изразяват съжаление, че изслушванията в рамките на задействаната срещу двете държави процедура по чл. 7 от договора за Европейския съюз не са довели до подобряване на положението в тях с върховенството на закона. Процедурата по чл.7 бе задействана срещу Полша през декември 2017 г. от Европейската комисия, а срещу Унгария през 2018 г. от Европейския парламент.

Днешната резолюция бе приета с 446 гласа "за", 178 "против" и 41 "въздържал се", съобщи ЕП.

Процедурата срещу Будапеща и Варшава е в началния си етап, при който при закрити врата се провеждат изслушвания на полски и унгарски представители от представители на другите държави членки. Евродепутатите изразиха днес недоволство, че не им е гарантиран достатъчен достъп до тези изслушвания. Според евродепутатите те не се провеждат достатъчно редовно, структурирано и открито.

При последното заседание унгарското правителство разкритикува Европейския съюз и заяви, че процедурата е "фарс" и "лов на вещици".

Във втората фаза на процедурата на теория е възможно да се стигне до санкции срещу Полша или Унгария, като например отнемане на правото на глас в институциите и органите на ЕС. Сценарий с приемане на санкции срещу една от двете страни обаче е малко вероятен, тъй като за такава мярка е необходимо единодушно решение, а и Полша, и Унгария заявиха, че ще гласуват против санкционирането на другата страна.

Обсъжданият в момента в Полша проектозакон за съдебната система още повече ще ограничи независимостта на полската съдебна власт, заяви днес Венецианската комисия към Съвета на Европа.

"Промените в закона за съдебната власт, одобрени на 20 декември от долната камара на полския парламент и обсъждани в момента от горната камара, могат да засегнат независимостта" на съдиите, се казва в становище на Венецианската комисия.

Въпросният проектозакон предвижда санкции за съдиите, които се противопоставят на реформите в съдебната власт.

mediapool.bg