Кламер БГ - Новини: Според ДПС Рашков ги клевети за купуване на гласове. Той ги образова: Клевета е, когато твърдението е невярно

Според ДПС Рашков ги клевети за купуване на гласове. Той ги образова: Клевета е, когато твърдението е невярно

България

|
Четв, 06 Ян 2022г. 12:29ч.
Според ДПС Рашков ги клевети за купуване на гласове. Той ги образова: Клевета е, когато твърдението е невярно

Снимка: БГНЕС

Фрапиращи нарушения са установени при гласуването с подвижни урни на последните избори. Това заяви в парламента вътрешният министър Бойко Рашков. По думите има множество случаи на фалшиви медицински документи.

Гласуването с подвижна урна се превърна в мода на последните няколко вота. Тази възможност бе дадена и на поставените под карантина заради коронавирус, но статистиката сочи, че броят на гласуващите по този начин се е увеличил в пъти и то не непременно заради ковид.

Рашков свърза областите, в които се наблюдава бум на явлението, с ДПС. Рекордьор по такива дела е Разград, обясни силовият минситър. Там има 26 досъдебни производства.

Подобни случаи са регистрирани и в Хасково, обясни Рашков. В целия регион има близо 800 заявления за гласуване с подвижна урна. В община Минерални бани например има 313 заявления, като при 20 от тях не са представени никакви документи. Като цяло в областта около 10% от заявленията са от хора с изтекли медицински документи.

Рашков обясни, че това не са само разкрития на МВР. В голяма част от случаите разследванията са образувани от прокурор, което значи, че е счетено, че има данни за престъпление, обясни той.

По време на изслушването му Рашков бе критикуван от ДПС, които от месеци обвиняват МВР в репресии. Председателят на партията Мустафа Карадайъ непрекъсно подвикваше, което принуди водещият заседанието Кристиян Вигенин да му прави многократно забележки. В крайна сметка Карадайъ напусна заседанието.

Малко след това на Рашков бе зададен въпрос за Стара Загора. Той обясни, че търговията с гласове там била особено активна в района на Гурково. И се водела главно от партията, чийто председател напуснал.

Веднага на думите му реагира депутатът от ДПС Станислав Анастасов и го обвини, че разпространява клевети.

"Само нещо образователно: Клевета е, когато твърдението е невярно", отговори му Рашков.

mediapool.bg