Кламер БГ - Новини: Спор за газ ескалира напрежението между Турция и Гърция

Спор за газ ескалира напрежението между Турция и Гърция

Балкани

|
Четв, 13 Авг 2020г. 19:37ч.
Спор за газ ескалира напрежението между Турция и Гърция

Проучвания на Турция за петрол и газ в спорна зона във водите на източното Средиземноморие повиши опасно високо напрежението между Анкара и Атина.

Засилено е присъствието на гръцки и турски военни кораби в района.

Гръцката фрегата "Лимнос" и турската фрегата "Кемалрейс" са се докоснали по време на маневри, но Генералният щаб на националната отбрана на Гърция не потвърди официално това, съобщи порталът Armyvoice.gr в четвъртък.

Франция праща изтребители и фрегата

Междувременно френското военно министерство съобщи, че Париж ще изпрати два изтребителя "Рафал" и фрегатата на военноморските сили "Лафаейт" в източната част на Средиземно море в рамките на планове за увеличаване на военното си присъствие в района, предаде Ройтерс.

Френският президент Емануел Макрон обяви след телефонен разговор с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис късно в сряда, че е решил временно да увеличи френското военно присъствие в източното Средиземноморие в предстоящите дни в сътрудничество с европейските партньори, включително Гърция.

В изявление по телевизията в сряда Мицотакис предупреди за риск от инцидент в оспорваната зона, където са събрани гръцки и турски военни кораби. Той призова Турция да спре проучванията за петрол и газ във водите, обект на териториални спорове. Мицотакис предупреди, че никакви провокации на Турция няма да останат без отговор.

Гръцкият премиер написа в Туитър, че френският президент Еманюел Макрон е истински приятел на Гърция и твърд защитник на европейските ценности и международното право.

Междувременно турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че Анкара иска да разреши спора с Атина за енергийните ресурси в спорната зона чрез диалог. Той допълни, че Турция ще защитава своите права и интереси в региона.

Турският президент Реджеп Ердоган от своя страна обвини Гърция в разпалване на конфликт и призова ЕС към справедливо отношение към Анкара.

Спор за петрол и газ

Турция и Гърция имат остър спор в източното Средиземноморие за обхвата на изключителните си икономически зони в район, потенциално богат на природен газ.

Двете държави, които са съюзници в НАТО, имат взаимни претенции към находищата на петрол и газ в региона, основаващи се на противоположните им гледни точки за обхвата на континенталния им шелф във води, където има основно гръцки острови. Богатите на природен газ води в района често са източник на конфликти и между Турция, Кипър и Израел.

Гърция твърди, като се позовава на международното право, че островите имат право да формират континентален шелф и изключителни икономически зони.

Турция обаче смята, че островите, които са отдалечени от континентална Гърция нямат право да формират континентален шелф.

Нараства напрежението

Напрежението нарасна отново след като Анкара предприе в понеделник проучвателни дейности в спорна зона в Средиземно море. Гърция заяви, че турският сеизмографски кораб "Оруч Реис" работи незаконно във води, които попадат в гръцкия континентален шелф.

Турция отхвърля тези обвинения. Сеизмографският кораб бе придружен от турски бойни кораби, когато напусна пристанището, отбелязва Ройтерс.

И от двете страни се наблюдава засилена военноморска активност в района.

В неделя въоръжените сили на Гърция бяха приведени в бойна готовност заради разполагането на турски кораби за военни учения в морската зона между гръцките острови Родос и Кастелоризо и заради намерението на Анкара да изпрати "Оруч Реис" за проучвания край Кастелоризо.

В момента турският кораб още е в района на гръцкия шелф, който Турция смята за свой.

Според гръцките медии в този район са разположени около 25 турски кораба. Там се намират и гръцки кораби и подводници, които следят придвижването на турския флот.

Среща на външните министри на ЕС

В петък се очаква да се проведе извънредно телеконферентно заседание на министрите на външните работи на ЕС по искане на Гърция, на което ще бъде обсъден въпросът за напрежението с Турция в източното Средиземноморие.

По-късно в четвъртък министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу проведе телефонни разговори със своите колеги от България, Унгария, Литва, Естония, Италия и Финландия.

Според Анадолската агенция специална тема на разговорите на Чавушоглу с колегите му от Унгария, България и Литва е била ситуацията в Източното Средиземноморие.

Очаква се по време на извънредния Съвет по външни работи на ЕС да бъде дискутирано нарасналото напрежение между Атина и Анкара, след като Турция обяви, че ще продължи с проучванията и сондажите в региона.

Турция последователно оспорва едностранното сондиране от страна на Кипър в Източното Средиземноморие, твърдейки, че Севернокипърската турска република също има права върху ресурсите в района.

Решението на Турция да обяви нови проучвания в Източното Средиземноморие предизвика тревога в Гърция, която в отговор на тези действия постави в бойна готовност военноморския си флот.

mediapool.bg