Кламер БГ - Новини: Спешна проверка за увреждане на Белоградчишките скали

Спешна проверка за увреждане на Белоградчишките скали

България

|
Съб, 13 Юли 2019г. 18:43ч.
Спешна проверка за увреждане на Белоградчишките скали

Спешна проверка за поставянето на осветление на Белоградчишките скали ще прави Министерството на културата. Повод е сигнал от председателя на комисията по култура и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов за "вандалщина" на обекта. Белоградчишката крепост е паметник на културата, а тя, както и природната забележителност – скалите, се управляват от община Белоградчик.

Според Рашидов под погледа и с одобрението на общината работници поставяли винкели за осветление в скалите, както и на крепостта. За дейността нямало одобрен проект, както и разрешение от Националния институт за недвижимото културно наследство и от екоминистерството, което пък отговаря за природната забележителност.

Снимката е от профила на Тома Белев във Фейсбук.

"Това недопустимо варварство и унищожаване на природния феномен веднага трябва да спре", заяви Рашидов, цитиран от партийния пресцентър.След реакцията на Рашидов, който е бивш министър на културата, неговият бивш заместник и настоящ министър Боил Банов се самосезирал и разпоредил проверка, съобщиха в събота от ведомството.

"Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство", съвместно с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще провери на място получения сигнал за нерегламентирани намеси върху Белоградчишката крепост, паметник на културата и в района на Белоградчишките скали. Обектите са предоставени за управление на община Белоградчик", пише в съобщението.

mediapool.bg