Кламер БГ - Новини: Спешна проверка след сигнал за ваксинирани общинари в Сандански

Спешна проверка след сигнал за ваксинирани общинари в Сандански

България

|
Съб, 09 Ян 2021г. 19:40ч.
Спешна проверка след сигнал за ваксинирани общинари в Сандански

Общински съветници от Сандански вече са сред първите ваксинирани, което е в пряко нарушение с предписанията и изискванията на Националния оперативен щаб. За това сигнализираха от "Републиканци за България". Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че е разпоредил проверка по случая.

Според партията сред ваксинираните е председателят на общинския съвет Николай Шаламандов от ВМРО. От "Републиканци за България" имали и неофициална информация, че кметът на Сандански Атанас Стоянов също си е поставил ваксина.

"Тече организация по съставяне на списъци с представители на партиите, които да бъдат ваксинирани, сред които вече има такива от ВМРО и ГЕРБ, както и да бъдат включени кметовете на селата намиращи се на територията на община Сандански. Дали съставянето на списъци е за Фаза III oт ваксинацията или е част от поредно нарушение – не е ясно", обявиха от "Републиканци за България".

Малко по-късно Костадин Ангелов написа в профила си във Фейсбук, че е разпоредил проверка, която ще приключи до 24 часа:

"Проверката ще приключи до 24 часа. Ако след нея се докаже, че редът за ваксинации е нарушен, всички длъжностни лица от системата на Министерството на здравеопазнването, отговорни за изпълнението на плана в региона, ще понесат най-строги санкции. Използвам случая да заявя, че при никакви обстоятелства и на никаква цена няма да допусна заобикаляне или погазване на плана за ваксиниране на българските граждани".

По думите му "всякакви политически спекулации и опити за използване на ситуацията с политическа цел, са не само неморални, а в определени случаи и незаконни".

С позиция по случая излезе и ГЕРБ-Сандански. "Община Сандански стана първата, в която началото на ваксинацията обхваща не само медицинския състав и хора на първа линия, а и политически лица. Считаме това за неморално в дни, в които българските лекари не се прибират с дни при семействата си и когато има хиляди уязвими граждани на обществото ни", пише в нея.

От партията твърдят, че по-рано тази седмица са научили за започнало съставянето на списък на общинските съветници, които желаят да се ваксинират без никакви критерии и обосновка. "С изненада научихме, че ваксинацията е започнала публично днес с председателя на ОБС – Сандански г-н Николай Шаламандов и други политически лица. Нещо повече, сред първите ваксинирани са и служители, които подпомагат работата на ОБС – Сандански и не заемат публична длъжност. Считаме, че всички те не попадат в никоя от изброените рискови групи описани в Националния план за ваксинация", пише още в позицията.

Общинският ръководител на партията Стоян Стоев провел разговори с всички общински съветници от ГЕРБ. Те обяснили, че получили лична покана да бъдат ваксинирани и всички "те са отказали с мотива, че първите ваксини трябва да бъдат за хората на първа линия и за уязвимите групи на обществото, а те ще се ваксинират, когато дойде техният ред". Единственият се ваксинирал от групата е Петър Додушев, който е бил включен като практикуващ учител в рискова възрастова група.

От ГЕРБ- Сандански щели да поискат отговори и от кмета на Сандански г-н Атанас Стоянов.

mediapool.bg