Кламер БГ - Новини: Специалният представител на САЩ за Северна Корея предложи среща на Пхенян

Специалният представител на САЩ за Северна Корея предложи среща на Пхенян

Свят

|
Пон, 21 Юни 2021г. 16:48ч.
Специалният представител на САЩ за Северна Корея предложи среща на Пхенян

Сун Ким, специалният представител на САЩ за Северна Корея

Специалният представител на САЩ за Северна Корея предложи в Сеул да се срещне с представители на Пхенян "без значение къде, без значение кога, без предварителни условия", предаде Франс прес в понеделник.

Предложението на Сун Ким идва три дни след изявление на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, който заяви, че страната му трябва да се готви както "за диалог, така и за конфронтация" със САЩ.

Това бе първата реакция от Пхенян на подхода към КНДР, който смята да възприеме новият американски президент Джо Байдън.

Администрацията в САЩ вече се ангажира да възприеме "практичен и адаптиран подход", по-специално в дипломатическо отношение, целейки между другото да убеди Севера да се откаже от ядрената и от балистичната си програма.

"Все така се надяваме, че Корейската народнодемократична република (КНДР) ще отговори положително (. . .) на предложението ни за среща без значение къде, без значение кога, без предварителни условия", заяви американският пратеник Сун Ким по време на петдневно посещение в Южна Корея, съюзничка на Вашингтон.

Миналата седмица Ким Чен-ун призна, че страната му е в "напрегната продоволствена ситуация".

Държавната телевизия в КНДР заяви в неделя, че севернокорейският лидер и висши държавни служители предвиждат "спешни мерки" за справяне със "сегашната продоволствена криза" в страната.

Северът, чиято икономика е в трудно положение заради многобройните международни санкции, наложени в отговор на забранените му военни програми, отдавна страда от тежка продоволствена несигурност.

Днес американският пратеник прикани членките на Съвета за сигурност на ООН - включително Китай, предоставящ най-силна икономическа и дипломатическа подкрепа на Пхенян, - стриктно да прилагат резолюциите срещу КНДР, които целят да ограничат севернокорейския внос на петрол и по-специално износа на въглища, текстил и риба от тази страна.

mediapool.bg