Кламер БГ - Новини: „Специалните“ магистрати ще вземат по 3 заплати коледен бонус, другите – наполовина

„Специалните“ магистрати ще вземат по 3 заплати коледен бонус, другите – наполовина

България

|
Четв, 19 Ноем 2020г. 14:51ч.
„Специалните“ магистрати ще вземат по 3 заплати коледен бонус, другите – наполовина

Специализираните съдии и прокурори ще получат до три заплати коледен бонус за чудесно свършената работа през годината, а останалите хиляди магистрати и съдебни служители ще получат най-много половината от това. Така изглежда лицето на справедливостта на съдебната система през 2020 година. Общата стойност на бонусите в магистратурата е малко над 20 милиона лева, като 2/3 от тези пари са от неизвършени инвестиции от Висшия съдебен съвет.

Бонусите няма да получат магистратите, които са наказани с влязло в сила дисциплинарно наказание.

В проекта за бюджет за следващата година е предвидено продължаване на тенденцията от 2020 година. Магистратите от специализираните съдилища и прокуратури ще получат по 16 заплати. В случая става дума за около 70 съдии и прокурори, които работят в четирите специализирани структури на съдебната власт.

В съдебната система работят общо около 3900 магистрати. Близо 1000 от тях са много по-натоварени от колегите си в специализираните съдилища и прокуратури.

Преди три години управляващите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС предвидиха спецмагистратите да взимат до шест заплати бонус годишно за работата, която вършат. Всяка година след приемането на бюджета ВСС може да определи по колко точно извънредни заплати ще получат специалните магистрати.

Оказва се, че 2021 година ще е рекордна по отношение на броя заплати за специалните. Това се случва, въпреки че Специализираната прокуратура бе набъркана в мегаскандала "Осемте джуджета", който явно не оказва влияние на депутатите.

Бюджетът на съдебната власт за следващата година предвижда и 10% увеличение на възнагражденията солидарно за всички в системата. Фискалната рамка на системата през следващата година е рекорно висока и достига 909 милиона лева. Бюджетът на прокуратурата се увеличава с 41 милиона лева, този на съдилищата е с близо 90 милиона лева по-висок. Бюрото по защита към главния прокурор получава 5 милиона лева бонус от правителството.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев посочи, че бюджетът ще позволи назначаването на 100 съдебни помощници в съдилищата, 74 системни администратори и 138 деловодители..

mediapool.bg