Кламер БГ - Новини: Специална агенция ще управлява европарите за наука и образование

Специална агенция ще управлява европарите за наука и образование

България

|
Пет, 13 Окт 2017г. 13:55ч.
Специална агенция ще управлява европарите за наука и образование

Управлението на европрограмата за наука и образование ще бъде поето от специална агенция от началото на ноември, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

В момента оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" се ръководи от дирекция в образователното ведомство. Следващата седмица се очаква правителството да гласува създаването на изпълнителна агенция, която да разпределя парите по програмата. Администрацията ще е самостоятелна, но ще е на подчинение на министъра на образованието, който ще назначава ръководството след конкурс.

В новата структура ще работят 106 човека. В нея ще бъдат прехвърлени част от хората, които и в момента са в управляващия орган.

Със създаването на новата агенция образователното министерство се надява да спаси част от европарите за наука и образование. Идеята за звеното беше обявена още в началото на лятото като мярка да се убеди Европейската комисия да размрази плащанията по програмата.

Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" е с бюджет от над 1.37 млрд. лв. Проблемите с управлението на програмата бяха установени при проверка от Брюксел през октомври миналата година. Тогава бяха констатирани 14 нередности, 6 от които налагат спешни действия. Най-критична е констатацията, че е нужно разделяне на функциите в рамките на министерството между управляващ орган (дирекцията във ведомството) и бенефициент (самото министерство). До нея се стигна, след като експертите от ЕК установили, че за няколко месеца вече бившият министър на образованието в кабинета "Борисов 2" Меглена Кунева е управлявала едновременно и министерството, и оперативната програма. Така тя едновременно е отговаряла за изпълнение на проекти по нея (в качеството си на министър) и за контрола върху тях (като ръководител на управляващия орган).

Година по-късно България все още не е решила проблемите, а програмата буксува. Договорена е едва около ¼ от бюджета ѝ, реалните плащания към училища, университети, научни институции и бизнес са малко над 7%, а възстановените от ЕК суми - 5.29 на сто.

Няма нито един договор за парите за наука, въпреки че бюджетът по това перо е най-голям - над 560 млн. лв. Оценката на първите проекти трябва да приключи до 21 - 22 октомври, обяви министърът на образованието Вълчев. Става въпрос за предложенията за изграждане и развитие на центрове за върхови постижения. Кандидатите по процедурата с бюджет 200 млн. лв. са 11, а допуснати за оценка са 8 проекта.

mediapool.bg