Кламер БГ - Новини: "Спартан"-ите ще продължат да летят срещу 56 млн. лева

"Спартан"-ите ще продължат да летят срещу 56 млн. лева

България

|
Вт, 26 Окт 2021г. 14:18ч.
"Спартан"-ите ще продължат да летят срещу 56 млн. лева

Самолет

Военното министерство е пуснало обществена поръчка за поддръжката на едни от малкото модерни самолети, с които разполага българската армия – товарните "Спартан".

МО иска да сключи рамково споразумение за следващите 7 години, като цените на отделните договори по него не трябва да превишават 56 млн. лева.

Целта на министерството е да се избегне луфта в отделните договори и самолетите да бъдат приземени, както това се случи преди три години. Поддръжката се води от италианската фирма производител "Аления" (преди "Аления Аеронавтика").

Рамковото споразумение има за цел да осигури използването на трите товарни самолета, които се използват за различни задачи, включително при донорни ситуации.

По-рамковото споразумение ще се сключват отделни договори за двигатели, резервни части, системи и друго оборудване необходимо за използването на самолетите.

Предишният договор за поддръжката на машините бе сключен от екипа на бившия военен министър Красимир Каракачанов на обща стойност над 34 млн. лева през 2018 година и изтича в края на сегашната година.

Тогава преговорите се проточиха, като МО обяви, че е постигнало по-ниски цени.

Цените по различните договори обаче трудно могат да се сравняват автоматично заради спецификата им.

Самолетите бяха закупени от италианската фирма "Аления Аеронавтика" през 2006 година. Първоначалният договор предвиждаше доставката на 5 самолета "Спартан" за 91.8 млн. евро, но той бе предоговорен от първото правителство на ГЕРБ и страната ни се отказа от последните две машини.

Проблеми има и с поддръжката на другата многомилионна придобвика на държавата през последните години – хеликоптерите "Кугър".

Заради липсата на средства, повечето хеликоптери стоят на земята.

mediapool.bg