Кламер БГ - Новини: Спад на безработицата и ръст на минималната заплата в Гърция

Спад на безработицата и ръст на минималната заплата в Гърция

Европа

|
Четв, 14 Апр 2022г. 16:34ч.
Спад на безработицата и ръст на минималната заплата в Гърция

Кириакос Мицотакис

Гърция е регистрирала най-големия спад на процента на безработица в Европейския съюз, заяви премиерът на страната Кириакос Мицотакис по време на състоял се вчера дебат в парламента, съобщава електронното издание на в. "Катимерини".

По думите му от лятото на 2019 г. до февруари 2022 г. безработицата е паднала от 17,2 на сто до 12,8 на сто. "Това е най-големият спад в Европа и означава, че са създадени 200 хиляди нови работни места и сме преминали прага от четири милиона работещи", е посочил Мицотакис.

Въпреки това процентът на безработните в Гърция е вторият най-висок след този в Испания, е заявил премиерът.

От трибуната на парламента Мицотакис оповести сериозно увеличение на минималната работна заплата от 1 май, отбелязва по темата в. "Та неа". Увеличението на заплатата ще е второто за тази година след това през януари.

Все още не е ясно какъв ще е процентът на увеличение, съобщава в. "Имерисия". Очаква се то да е между 6 и 8 на сто, за да може да се покрие високата инфлация и намаляването на доходите на работещите с ниски заплати. Това означава, че новата минимална работна заплата от 1 май ще е между 703 и 716 евро, отбелязва "Имерисия".

Работодателските организации предлагат увеличение от 4 на сто, като смятат за необходимо да се намалят осигурителните вноски.

Един от най-големите синдикати в страната - Общата конфедерация на труда (ГССЕ), предлага минималната работна заплата да стане 751 евро.

През януари минималните възнаграждения бяха увеличени с 2 процента, припомня изданието. Ако сега увеличението е 7 на сто, общото увеличение за тази година ще е 9 на сто, което покрива високата инфлация, регистрирана през март от 8,9 на сто, допълва изданието.

mediapool.bg