Кламер БГ - Новини: Социалисти към Нинова: Корабът потъва

Социалисти към Нинова: Корабът потъва

България

|
Пон, 10 Май 2021г. 18:19ч.
Социалисти към Нинова: Корабът потъва

Над 160 социалисти излязоха с позиция срещу ръководството на БСП. Недоволството им е свързано с реденето на служебното правителство, а поводът е изказване на депутата от гражданската квота на партията Велизар Енчев по адрес на Деница Златева, която е член на Националния съвет на социалистите.

В събота пред БНТ Енчев изрази учудването си от евентуалния министерски пост на Деница Златева в служебното правителство. "Силно ще бъда изненадан ако президентът Румен Радев покани г-жа Деница Златева, която е приела да бъде управляващ директор на едно от най-големите енергийни дружества в България, което означава, че влиза в кохортата на партия ГЕРБ", каза тогава той. Освен това Енчев разкритикува и държавния глава за това, че не наложи вето на промените в Изборния кодекс.

"Броени дни преди предсрочните парламентарни избори, ръководството на БСП продължава да поощрява, чрез лансирането на подобни тези, вътрешните раздори, както и линията на атака спрямо президента", пишат недоволните социалисти в позицията си, която е адресирана до членовете и симпатизантите на БСП, до Изпълнителното бюро (в оставка), както и до председателя на групата на социалистите и демократите в европарламента Ираче Гарсия Перес и до лидера на ПЕС-жени Зита Гурмай.

Когато БСП върна последния мандат за съставяне на правителство, Радев обяви, че иска да покани "авторитетни експерти от левицата, част от които изпълниха успешно мисията си в предишното назначено служебно правителство". Именно Златева беше част от първото служебно правителство.

Корнелия Нинова обаче ясно показа, че е против хора от БСП да стават министри с обяснението, че няма решение на Националният съвет на партията.

"Другари ръководители, спрете се! Корабът потъва и първи ще си тръгнат подобни "граждански квоти", а партията ни ще се удави в скандали", пише още в позицията на социалистите срещу Нинова и Енчев.

Подписалите се защитават Златева, която е "дългогодишно и знаково лице на левицата" и обвяват "атаката на господина" като напълно неприемлива.

"Нещо повече - и в партията, и в обществото тя винаги е отстоявала баланса и е спазвала добрия тон на комуникация. С дейността си Златева е част от добрите международни контакти на партията ни, както и предизборните кампании на БСП, сред които и президентската през 2016 година, когато се поздравихме с победа", пишат те.

Самата Златева обяви, че преди година е назначена не от Борисов, а от изпълнителния директор на "Булгаргаз" за началник управление "Административно". Тя каза още, че смята да съди Енчев.

"Внушението, което направи Велизар Енчев, че е назначена от премиера Бойко Борисов, е лъжа и бе опровергано веднага от нея лично. Въпреки това, на официалната Интернет-страница на БСП, изявлението на Енчев е публикувано подробно, включително с въпросните нападки. Тъй като пресцентърът отразява дейността на НС на БСП и ръководството, в нас остава впечатлението, че ръководството на БСП се съгласява с изразените от Велизар Енчев тези", посочват подписалите позицията.

Те определят като неприемливо това, че "спорни личности като Енчев, които получават "на тепсия" водачески места в партийни листи и места в листите на БСП за Европейски парламент, да дават оценки на членове на партията и да критикуват излъчената от БСП президентска двойка Радев-Йотова".

"Като партия със 130-годишна история, ние се гордеем с експертизата на нашите кадри. Убедени сме, че президентът Румен Радев ще вложи максимални усилия, за да излъчи възможно най-силното и експертно служебно правителство и ще приветстваме всеки член на БСП, който със своята експертиза намери място на едно или друго ниво в служебната изпълнителна власт. Назначаването на служебно правителство е право и задължение на президента по Конституция", се посочва още в позицията им.

mediapool.bg