Кламер БГ - Новини: Софтуер няма да допуска последователно гласуване с една и съща смарт карта на изборите

Софтуер няма да допуска последователно гласуване с една и съща смарт карта на изборите

България

|
Нед, 21 Фев 2021г. 15:11ч.
Софтуер няма да допуска последователно гласуване с една и съща смарт карта на изборите

Всеки, избрал да гласува машинно, ще получава смарт карта, която не е ползвана от гласуващия преди него. Софтуерът така е направен, че да не се ползва една карта последователно, т.е. използването им ще е ротационно, заяви в неделя говорителят на ЦИК Димитър Димитров. На 9200 секции от общо около 11 000 трябва да предлагат опциите за машинно гласуване. Изисква се те да бъдат поставени във всички секции, които имат над 300 избиратели.

За първи път у нас на изминалите избори за евродепутати бяха използвани 3000 машини.

"В софтуера така е заложено, че да не може последователно да се ползва една и съща карта, за да се изключат потенциалните съмнения.", уточни той пред БНТ. Димитров бе категоричен, че машинното гласуване с карти не е "по-трудна" работа отколкото работата с карта на банкомат.

Той обясни, че картата отключва достъпа на гласоподавателя, а по думите му относно дезинфекцията има по-просто решение - ще се ползват ръкавици.

В детайли, пред себе си гласуващият ще има един екран, на който може да избира опция, и така ще стигнете до края - където ще бъде изписан вашият глас и вие трябва да го потвърдите, ще получите разписка, която ще отиде в кутия, обясни говорителят на ЦИК.

Димитров уточни, че технологията, която е описана в изборния кодекс предполага точно такъв начин - "в който вие получавате купон - разпечатка, върху който е отбелязан вашият вот и за всеки случай за установяване евентуално на вторична проверка оставяте този отпечатък в една не много голяма затворена кутия и е възможно на някакъв случаен принцип да се извърши проверка".

По думите му е възможно е да има трудност за членовете на секционните комисии, защото те ще работят с много имена и разпечатката ще бъде много дълга.

"Комисията получава разпечатка от машината, ако броеше тези купони, тя би вършила работата, която е да се броят хартиени бюлетини. Идеята е да се улесни или да бъде малко по-сигурно или независимо самото преброяване", подчерта Димитров.

При технически проблем и невъзможност на гласоподавателя да извърши машинен вот, той ще направи традиционния - с хартиена бюлетина, каза още Димитров. Той подчерта, че важно от утре комисиите да регистрират инициативни кабинети, тъй като е възможно да има независими кандидати.

Относно охраната на машините за гласуване Димитров отбеляза, че полицията по принцип има задължение да охранява целия изборен процес.

"Но тази охрана беше предшествана от това, че МВР направи оценка на помещението, в което се намират машините, както и ДАНС, но като цяло тогава, когато държавата стане собственик на всички тези 9 600 устройства, тогава тя ще има истинското задължение. В момента машините все още са на доставчика. Ще станат собственост на държавата малко след изборите", подчерта говорителят на ЦИК.

Пред БНР вицепремиерът Марияна Николова, която координира организирането на предстоящите избори, посочи, че машините са в частен митнически склад.

"Качествата на машините не се определя от това къде се съхраняват - в частен или в държавен склад.Охраната е осигурена. Това е митнически склад и се намира под специален разпоредителен режим, който е определен от държавата. Няма да се допусне нерегламентиран достъп, не трябва да има притеснения", уточни тя. Коментарът й дойде по повод коментар на един от лидерите на коалиция "Изправи се. Мутри вън" Мая Манолова, която заяви, че е направила оглед и установила само една кола с двама-трима жандармеристи.

31 партии ще участват на изборите

31 партии участват на изборите, като към тях могат да се добавят независими кандидати, но тяхната регистрация е в районните комисии.

"Със сигурност има една съдебна процедура за партия, която беше в абривиатурата си ЧЕСТ - тя е подала жалба срещу отказа да бъде регистрирана и евентуално съдебното решение може да доведе до задължителна регистрация", каза Димитров.

По думите му партиите за изборите на 4 април са "малко повече" и това се дължи на по-малкото участие на коалиции, "защото обикновено партиите се коалират в по-широки формати".

Според Димитров избирателната активност няма да бъде значително по-ниска.

"Мерките, свързани с ваксинацията на членовете на секционните избирателни комисии, може би ще дадат някаква сигурност на хората, които ще отидат да гласуват", каза говорителят на ЦИК.

Относно превенцията от коронавирусна инфекция Атанасов каза, че всяка комисия ще получи химикалки и те ще се дезинфекцират.

"Добре е да се използват служебните химикалки, тъй като те осигуряват синия цвят, иначе ако се допусне всеки да ползва собствена химикалка могат да се получат спорове около действителността на вота, тъй като знакът, с който избирателят отбелязва своето гласуване, трябва да бъде със син цвят и по определен начин поставен върху бюлетината", каза говорителят на ЦИК.

50% увеличение на възнагражденията на членовете на избирателните комисии

Вицепремиерът Марияна Николова припомни, че заради пандемията възнагражденията на членовете на избирателните комисии са увеличени с 50 на сто.

"Предвижда се с 50% да бъдат увеличени възнагражденията на членовете на комисиите. За членовете на СИК е с 40 лева повече, на председателите и зам.-председателите са по-големи и също се увеличават с 50%. Предвидени са и допълнителни плащания за подготовката за машинно гласуване и за подреждането на самата секция", обясни тя.

Николова добави, че за провеждането на парламентарните избори е определена сума от 65 251 000 лева, в която са включени и допълнителните възнаграждения.

Тя уточни, че разходите по бюджета на ЦИК за организационно-техническата подготовка на изборите е 8 000 050 лева и те са осигурени.

Марияна Николова съобщи, че вече тече ваксинация на членовете на изборните комисии.

mediapool.bg