Кламер БГ - Новини: София търси кой да достави филтри за комини за 8 млн. лева

София търси кой да достави филтри за комини за 8 млн. лева

България

|
Вт, 06 Авг 2019г. 14:35ч.
София търси кой да достави филтри за комини за 8 млн. лева

За купуването и поставянето на около 2000 филтъра за комини на сгради в София общината е заделила около 8 млн. лева с ДДС. Поръчката за доставката и монтажа на устройствата е вече е обявена. Прогнозната ѝ стойност е 6.6 млн. лева без ДДС или около 8 млн. лева с ДДС.

Местната власт иска да сложи такива устройства на 2000 комина до края на 2023 г. Те ще монтират в квартали, където хората се отопляват на твърдо гориво, а програмата за филтрите е част от усилията на местната власт да намали замърсяването на въздуха в града.

Филтрите работят с ток и пречистват излизащия от комина дим. Те ще поставят приоритетно в районите "Красно село" и "Слатина", където има ромски квартали. Ще се предоставят на домакинства, които не искат или не могат да се включат в програмата за безплатна смяна на цапащите печки на твърдо гориво. Такива са и семействата, които живеят в незаконни постройки, тъй като финансирането за тях е недопустимо по европрограмата, по която общината получава пари за смяна на печки.

На две порции

От условията на поръчката става ясно, че общината засега ще подпише договор с избраната фирма до края на 2021 г. и само за 1000 устройства, което е половината количество от планираните за поставяне филтри.

В условията на обществената поръчка е записано, че след края на 2021 г. общината може да сключи още един договор за две години, със същия обем и условия. Общо за двата контракта са предвидени 6.6 млн. лева без ДДС. За всеки от тях е предвидена половината от сумата.

В поръчката могат да участват фирми, които произвеждат или са оторизирани представители на производители на електростатични филтри. Трябва да са изпълнявали такава дейност в последните три години. Няма изисквания за икономическото им състояние като приходи или печалба. Самите устройства трябва да са с мощност до 50 киловата.

Условия

Избраният изпълнител трябва да огледа потенциалните места за монтаж на филтрите, да ги постави и тества. Ако е нужно, комините, на които ще се поставят устройствата, трябва да бъдат доизградени за сметка на избрания изпълнител. Той трябва да направи и регистър и интерактивна карта на поставените устройства, която да актуализира след монтирането на нови уреди.

Общината обяви, че ще поеме и разходите за почистване на филтрите след края на всеки отоплителен сезон. Поддръжката в първите две години би трябвало да е част от гаранцията на производителя или търговеца.

Алтернатива

Плановете на общината са поставянето на филтрите да започне още тази година със 150 устройства. За това в бюджета са отделени 500 000 лева. Те ще могат да се използват, ако поръчката приключи с подписване на договор бързо и без обжалвания.

До момента по пилотен проект общината монтира 35 филтъра на къщи в "Красна поляна". Според местната власт машините са ефективни, тъй като намаляват фините прахови частици от битовото отопление с 80%. В същото време поставянето на такива устройства не се финансира по оперативната програма "Околна среда". По нея общината получи 44.3 млн. лева за безплатна смяна на печките на твърдо гориво на 15 000 домакинства. Отделно по проект по програмата LIFE+ трябва да бъде подменено отоплението на още 5000 семейства. До момента желаещите да се включат в тези проекти обаче са едва около 5800.

От общината планират да направят и по-мащабна кампания за реклама на програмата за безплатна подмяна на печките заради слабия интерес на първия етап. В момента тече обществена поръчка за избор на фирма, която да направи информационни и рекламни материали. Освен това служители на администрацията щели да вървят от врата на врата, за да убеждават хората да се включат в програмата.

mediapool.bg