Кламер БГ - Новини: София смята да тегли заем от 100 млн. лева от ЕИБ

София смята да тегли заем от 100 млн. лева от ЕИБ

България

|
Четв, 17 Септ 2020г. 17:43ч.
София смята да тегли заем от 100 млн. лева от ЕИБ

Столична община се готви да изтегли заем от 100 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за ключови инфраструктурни отсечки. Това стана ясно в четвъртък от интервю на столичния кмет Йорданка Фандъкова пред вестник "24 часа".

"Завършването на вътрешните рингове на София и връзките с околовръстния път са ключова задача, която съм си поставила. За да продължи изпълнението ѝ с бързи темпове, е необходимо да поискаме инвестиционен заем. В противен случай тези обекти трябва да се случат много бавно или да се прекратят останалите строителни и ремонтни дейности в града... Затова работим с ЕИБ по отпускането на инвестиционен заем за около 100 млн. лв., с който да завършим започнатите обекти и да стартираме нови", казва Фандъкова.

Сред проектите са пълно завършване на бул. "Т. Каблешков" и бул. "Филип Кутев" за облекчаване на трафика в южната част на града. И още бул. "Копенхаген" в "Младост", Източната тангента, булевардите "Рожен" и "Ломско шосе". "Включили сме трамвайната линия по бул. "Стамболийски", реконструкцията на бул. "Скобелев", тунела и релсовия път по бул. "Царица Йоана" - с тях ще подобрим трамвайния транспорт, който е най-екологичният наземен транспорт", уточнява още Фандъкова.

Включен бил и проектът за изграждането на т.нар "зелен ринг", който трябва да е с площ около 60 дка и да свързва част от столичните квартали с големите паркове. Първият етап от изграждането му трябва да е велоалея от кв. "Слатина" до гара Пионер, която е част от Борисовата градина.

Детски градини в дворовете на съществуващите

Броени дни след като Фандъкова се зарече до 3 години да осигури детски градини и ясли за всички деца над 3 годишна възраст, тя обявява, че нови заведения могат да се строят в големите дворове на вече съществуващите.

"Целта е да можем да изграждаме нови сгради в големите дворове на съществуващи детски градини и да строим в по-малки терени с неправилна форма. София е силно урбанизирана, затова трябва да можем да строим детски градини във вече застроени квартали, в които няма големи свободни площи... Вече детски градини и ясли ще могат да се изграждат и на първите етажи на съществуващи и новопроектирани сгради", казва още Фандъкова.

От интервюто на Йорданка Фандъкова става още ясно, че до Нова година в столичния градски транспорт трябва да заработи и т.нар. "тикет система", като преди това Столичния общински съвет трябва да реши дали билетът ще е за време или за разстояние.

"Смятам, че таксуването според пропътувано време е по-подходящо за София", казва още Фандъкова. Тя уточнява, че няма да се вдига цената на билета.

mediapool.bg