Кламер БГ - Новини: София се изхвърли с по-голям бюджет, макар Covid да реже приходите й

София се изхвърли с по-голям бюджет, макар Covid да реже приходите й

България

|
Пет, 15 Ян 2021г. 16:29ч.
София се изхвърли с по-голям бюджет, макар Covid да реже приходите й

София се изхвърли с по-голям бюджет за 2021 г. в размер на 1.884 млрд. лева, независимо от по-ниските си приходи заради Covid-пандемията, които докараха до двете актуализации на бюджета й през 2020 г. За сравнение финансовият план на общината за 2020 г. бе 1.729 млрд. лв., т.е. с около 8% по-малък. До средата на февруари проектобюджетът трябва да бъде одобрен от Столичния общински съвет, а в следващите месеци ще стане ясно дали сметките са реалистични или отново ще има поредица от актуализации с цел свиване.

"2020 г. беше година на изпитания, което разбира се, се отрази на бюджета ни. Намалената икономическа активност и несигурността доведоха до 13,6 млн. лв. по-малко приходи в общинския бюджет спрямо 2019 г., както и две актуализации на бюджета", заяви в петък столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Най-големият единичен ремонт, който се залага за тази година, е на трамвайното трасе от Съдебната палата до Княжево. Предвиждат се 65.7 млн. лв. за изграждане, разширения и ремонти на детски градини и ясли в София и 200 млн. лв. за борба с мръсния въздух в София, като почти цялата сума ще отиде за нови станции на метрото. Предстои София да изтегли и 60 млн. евро заем за стратегически инфраструктурни проекти, който ще връща 20 години.

Най-много пари - 1.375 млрд. лв. се залагат за държавно делегираните дейности, които се финансират от националния бюджет. Става въпрос за възнагражденията на учителите в общинските училища, работещите в столичните поклиники, общински болници и др.

Три цели

"Бюджет 2021 г. е фокусиран върху краткосрочно решаване на 3 стратегически цели за София. Първата е изграждане на стратегическа инфраструктура на София. 140 млн. лв. е бюджетът за изграждане на транспортна инфраструктура и реконструкция, и трамваен релсов път", каза Фандъкова.

В списъка са новите булеварди - бул. "Тодор Каблешков", бул. "Филип Кутев", "Източната тангента", "Ломско шосе", ул. "Опълченска", които са част от вътрешните градски рингове. С реализирането им се цели разтоварване на трафик през центъра", коментира Фандъкова.

Основни ремонти ще започнат на бул. "Първа българска армия", ул. "Кукуш", тунелът на "Люлин" на бул. "Царица Йоана" заедно с трамвайния път, тунелът на НДК и бул. "Скобелев", ул. "Н. Коперник" и "Чепинско шосе". За част от тези обекти София ще разчита и на рекордния заем за 120 млн. лева от Европейската инвестиционна банка, който вчера окончателно бе одобрен от Столичния общински съвет и ще се връща от софиянци 20 години при лихва 0.35%.

Най-голямата реконструкция, която ще започне през 2021 г., е на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III" – от Съдебната палата до "Княжево" - 31,6 млн. лв. за 2021 г., осигурени по програма "Региони в растеж", каза Фандъкова. За ремонти в кварталите се предвиждат 50 млн. лв., което е със 7 млн. лв. повече от 2020 г. и гарантирани 10 млн. лв., които предоставяме директно на кметовете на райони.

Обещания за канализация

На фона на тъжната статистика, че в ХХІ век 30% от софиянци са без канализация в бюджета за 2021 г. се залагат проект, който да намали септичните ями. Това ще стане с пари от програма "Околна среда" и включва районите "Витоша", "Връбница", "Лозенец", "Овча купел", "Сердика" и "Банкя".

Общо 30,1 млн. лв. са заложени за ВиК инфраструктура, като над 10 млн. лв. са от държавата за реверсивната връзка между водопроводите на яз. "Искър" и яз. "Бели Искър" и за проучване на яз. "Огняново", който да свържем към водопроводната мрежа на София."Това са проекти, за които лично договорих финансиране през миналата година", отбеляза Фандъкова.

След дъжд качулка

На фона на липсата на 5000 места в детските градини, кметът Йорданка Фандъкова се втурна да решава проблема. Залагат се 65.7 млн. лв. за изграждане, разширение и основни ремонти на детски градини, ясли и училища. Става въпрос за 45 обекта за нови сгради и разширения на детски градини и ясли. "С тях очакванията ни са през тази и следващата година, когато ще завършат, е да открием 185 нови групи", каза Фандъкова.

Наред с това се залагат и 1.6 млн. лв. за проектиране на 16 нови сгради за детски градини, които да включим в строителната програма догодина. Над 6 млн. лв. ще отидат за нови училищни корпуси и основни ремонти в 7 училища.

172.5 млн. лв. за довършването на метрото

В опит за някакви мерки в битката срещу фините прахови частици, които редовно образуват смог в София, се залагат 200 млн. лв. Всъщност 172.5 млн. лв. от сумата са за довършване на спирки по третата линия на метрото и нямат нищо общо с подобряването на качеството на въздуха в столицата. "Една от моите лични каузи за 2021 г., е да гарантирам финансиране за разширенията на метрото към "Подуяне" и през "Слатина", декларира кметът.

Само преди дни стана ясно, че "Метрополитен" пусна търг за нови 6 станции на метрото през квартал "Слатина" до мола на "Цариградско шосе".

Едва с 12.1 млн. лв. ще се подменят старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление. Увеличават се средствата за миене на улици и над 1 млн. лв. се дават за премахване на т. нар. "кални точки" в кварталите, които са източник на прах.

Прашният въздух ще се бори и с нови паркови пространства. 4.6 млн. лв. са предвидени за инвестиции в основни градски паркове

– основните обекти са изграждане на връзка на "Люлин" със Западен парк, довършване на Северен и възстановяване на нови знакови места и алеи от Борисова градина.

Планирани са и 11.8 млн. лв. в рекултивация на старите депа, както и подготовка на завод за преработка на едрогабаритни отпадъци.

"Преди няколко дни беше обявена и процедурата за избор на изпълнител на третата фаза от интегрираната система за преработка на битовите отпадъци на София. За проекта за инсталацията за производство на енергия от РДФ, които беше подкрепен от Европейската комисия, планираме 61 млн. лв. за тази година", каза още Фандъкова.

Най-големи загуби от пандемията през 2020 г. е понесъл столичният градски транспорт и те възлизат на близо 50 млн. лв.

"Предвидили сме увеличение на финансирането, в което да осигурим ангажимента към водачите и очаквам от дружествата да предложат стабилизиращ план за сектора", каза Фандъкова.

Прогнозата ни за общинските приходи през 2021 г. е 108 млн. лв. повече за държавно делегирани дейности, 35.5 млн. повече привлечени средства от европейските програми, 56 млн. лв. - от инвестиционни заеми и преходен остатък и 22 млн. лв. повече собствени приходи, спрямо първоначалния бюджет за 2020 г.

mediapool.bg