Кламер БГ - Новини: София премахва незаконни постройки на "Капитолия" в Борисовата градина

София премахва незаконни постройки на "Капитолия" в Борисовата градина

България

|
Вт, 11 Ян 2022г. 16:16ч.
София премахва незаконни постройки на "Капитолия" в Борисовата градина

София премахва незаконни постройки на

Районният кмет на Средец Трайчо Трайков получи "зелена светлина" за премахване на незаконни постройки на автокъща Капитолия от Борисовата градина. Във фейсбук той посочва, че главният архитект на столицата Здравко Здравков е подписал заповед за премахване на бетонните фундаменти с метални конструкции в автокъщата.

"Днес научих, че арх. Здравков е подписал заповедта за премахване на бетонните фундаменти с метални конструкции в автокъща Капитолия в Борисовата градина. Очаквам скоро да я получим и да продължим по процедурата", пише Трайков..

Въпросните конструкции са построени от "Капитолия", която ползва терена под наем, без разрешение за строеж и без да са съгласувани с общината.

Реално кметът на район "Средец" успява от втория опит да задейства процедурата по премахването на съоръженията.

"Първият път преписката ни е върната, защото някой в общинския строителен контрол си е променил мнението дали това са сгради или нещо друго. Каквото и да са, време е да се махат, защото там е място за парк, написа Трайков преди седмици.

Преди ден Трайков посочи, че е получил "зелена светлина" и общината да си върне 14 дка от къпалнята "Мария Луиза" от фирма на Румен Гайтански - Вълка. В поста си във вторник уточнява, че вече е имал разговори "и по детайли от плана ни за освобождаване на достъпа до 12-те дка общинска собственост, които в момента са заградени заедно с къпалнята Мария Луиза".

Незаконните конструкции на Капитолия

Както Mediapool вече писа, без разрешение върху наетия от общината имот собствениците на "Капитолия" ЕТ "Минкин – Албена Минкин" са построили 6 броя стоманобетонови фундаменти с чадър от метална конструкция, изпълнени без разрешение за строеж и без одобрени проекти. Именно затова те или трябва да бъдат премахнати, или ще останат в собственост на "Софийски имоти", като и в двата случая заплащане на извършените работи не се дължи.

Междувременно има и окончателно решение на съда наемателят да върне целия терен на общината, заради прекратен договор за наем с общината, но то не може да се приложи, защото междувременно теренът е преотдаден.

Какво реши съдът?

В края на юни миналата година Върховният касационен съд реши собственикът на автокъща "Капитолия" да върне терен от 1.6 дка на общинската фирма "Софийски имоти" ЕАД, който неправомерно ползва под наем. Оказва се обаче че общинската фирма не може да си върне терена, защото наемателят го е преотдал на трето дружество и реално сега "Софийски имоти" трябва да се съди с него. Именно от решението на съда стана и ясно, че без разрешение върху наетия от общината имот са построени 6 броя стоманобетонови фундаменти с чадър от метална конструкция, изпълнени без разрешение за строеж и без одобрени проекти.

В детайли, наемателят на терена ЕТ "Минкин – Албена Минкин" подава касационна жалба на 4 май 2020 г., с която обжалва решение на Апелативен съд - София и на Софийски градски съд, които изискват от него да върне на Софийски имоти въпросния имот от 1638 квадрата. Автокъщата го ползва с договор за наем от 2008 г., който вече едностранно е прекратен от "Софийски имоти". Съдът отхвърли и претенция на ЕТ "Минкин – Албена Минкин" "Софийски имоти" да му изплати сумата от 28 275.93 лв. за извършени строително-монтажни работи в периода 2015-2017 г., с които е подобрен ползвания под наем имот.

Въпросният терен e oбщинcĸa coбcтвeнocт, дaдeнa зa yпpaвлeниe нa "Coфийcĸи имoти" пpeз 1997 г. През 2003 г. общинската фирма продава на ЕТ "Минкин – Албена Минкин" единствената частна сграда на терена - 88.5 кв. м. първи етаж и 52 кв. м. втори етаж. Собственик на фирмата според Търговския регистър е Албена Георгиева Минкин - Асил. Именно там е офисът на автокъщата.

От мотивите на съда стана ясно, че дружеството "Софийски имоти" едностранно е прекратило договора за наем, защото наемателят е нарушил клауза от договора - да не преотдава на трето лице целия имот или части от него без изричното писмено съгласие на наемодателя, т.е. без разрешение от общинската фирма. Такова нарушение е установено по делото.

На кого е преотдаден парцелът?

Парцелът е преотдаден на "Софтрейд 2003" ООД. Прави впечатление, че управител на дружеството е Салех Салим Асил – тоест, фамилията му съвпада с Албена Георгиева Минкин - Асил, която е наемателят по договора със "Софийски имоти". А другият управител е Петър Георгиев. Именно през "Софтрейд 2003" автокъщата осъществява вноса на коли.

mediapool.bg