Кламер БГ - Новини: София осъмна разчистена от блокадите

София осъмна разчистена от блокадите

България

|
Четв, 03 Септ 2020г. 13:26ч.
София осъмна разчистена от блокадите

София осъмна разчистена от блокадите на Орлов мост, при Ректората и на Ларгото пред Президентството. Движението на автомобили през трите възлови кръстовища е възстановено.

Полиция и жандармерия са премахнали палатковите лагери около 3 часа през нощта, съобщи "МлаДа България".

Инциденти и задържани не е имало.

Премахването на блокадата на Орлов мост от страна на полицията става за втори път. Още в първите дни на протеста МВР "изнесе" лагера, но на следващия ден той се завърна отново. Тогава премиерът Бойко Борисов обяви, че е разпоредил на полицията повече да не пипа палатковите лагери. Очевидно това се е променило тази нощ. Самата полиция също обясняваше, че премахването на палатковия лагер при Орлов мост, който тя счита за незаконен, би било използване на прекомерна сила.

Сила обаче не е имало тази нощ при повторното премахване на лагера. В него е имало около 30 души, които не са оказали съпротива. Служители на Столична община също са съдействали, съобщиха от МВР. Акцията е преминала без сблъсъци между полицията и протестиращите в района. Няма и задържани.

От Центъра за градска мобилност съобщиха, че кръстовището при Орлов мост е освободено и движението на автобусните и тролейбусни линии e възстановено. Тази сутрин всички линии на градския транспорт се движат нормално.

Свободно е и кръстовището пред Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Палатковият лагер на "Системата ни убива" е преместен на тротоара пред Партийния дом, тъй като майките имат разрешение от столичната администрация.

Рано тази сутрин полицията вдигна палатковия лагер и загражденията на Ларгото и възстанови движението и в този район.

От Столична община пък обявиха, че са почистили т.нар. Триъгълник на властта след сблъсъците снощи.

Нови демонстрации се готвят още тази сутрин. Организаторите от "Отровното трио" призовават за подновяване на протестните действия още в 9 часа.

До вдигането на палатковите лагери се стигна след сблъсъци, обгазени и арестувани през вчерашния ден и през нощта. Пострадаха полицаи, протестиращи и журналисти.

Около 80 полицаи са пострадали след вчерашното "Всенародно възстание", обяви директорът на СДВР Георги Хаджиев тази сутрин. Той посочи, че задържаните са 126, от които 60 са с криминално досие. Образувани са 15 бързи производства. Част от арестуваните са от футболни агитки, уточни Хаджиев.

Полицията е намерила в един от палатковите лагери коктейл "Молотов", каза Хаджиев. Той определи действията на протестиращите като "брутални".

Снощи на протеста в Триъгълника на властта напрежението ескалира след 21 часа, когато група протестиращи започнаха да замерят кордона от полиция пред сградата на Народното събрание с кенчета, яйца, пластмасови бутилки, а след това и с бомбички.

След 22 часа служителите на реда разшириха периметъра на охраняемата зона и се стигна до сблъсъци. Последва остра реакция от протестиращите, които хвърляха още повече бомби, всевъзможни предмети, както и павета и части от счупени кашпи. Стигна се до нови арести.

В 23 часа в района на протеста беше позиционирано водно оръдие.

Жандармерията разцепи хората на две с плътен кордон. Едните протестиращи останаха от страната на ЦУМ и бул. "Мария Луиза", а другите от страната на президентството и улица "Съборна". Чак след полунощ страстите утихнаха.

Това, което остана след драматичната нощ на площад "Независимост" е покрита улична настилка с павета, камъни, пейки и кашпи.

Заместник-началникът на СДВР комисар Антон Златанов даде извънреден брифинг в 1 часа през нощта след сблъсъците между полицията и протестиращи. Той каза, че не са броили всички бомбички, хвърлени срещу униформени, но със сигурност са над 100, като някои от тях са били много мощни и били няколко вида. Имало и много пиротехнически изделия, включително опасни сигнални ракети. Самоделно взривно устройство се е взривило в полицейски автомобил, след като протестиращ е счупил едно от стъклата, каза Златанов.

Сутринта бяха задържани 35 души, и сега продължаваме с арестите, задържани са със сигурност са над 60 лица само вечерта, уточни полицейският началник. Той изтъкна, че много от тях са били в нетрезво състояние и под въздействието на "всякакви вещества" и са били агресивни.

Не приемаме опитите за противопоставяне на българския народ срещу българската полиция, каза още Златанов.

mediapool.bg