Кламер БГ - Новини: София оряза бюджета си с нови 18 млн. лв. заради Covid

София оряза бюджета си с нови 18 млн. лв. заради Covid

България

|
Четв, 22 Окт 2020г. 17:34ч.
София оряза бюджета си с нови 18 млн. лв. заради Covid

Актуализация на бюджета на София, която намалява очакваното му изпълнение с близо 18 млн. лв., утвърди в четвъртък Столичният общински съвет (СОС). Мотивът е спад в прогнозираните приходи, а решението бе взето с гласовете на коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО - "Атака", като съветниците не се вслушаха в исканията на "Демократична България" и "Спаси София" общината да се опита да изкара допълнителни приходи. В края на април СОС вече намали бюджета с други 23.6 млн. лв. Независимо от орязването се залагат средства за ремонт на редица детски градини. Те обаче са осигурени от отпуснати от държавата целеви средства през тази есен.

Най-много, със 7.6 млн. лв., се намаляват очакваните приходи от продажбата на земя. Надолу с 3.5 млн. лв. е прогнозата за приходи от продажба на сгради, и с 3.1 млн. от внесен ДДС.

Очакват се и по-слаби постъпления от такси от общинските детски градини с 1.5 млн., и с по 1.8 млн. лв. от такси за ползване на технически услуги и от приходите от продажби на стоки и услуги.

Пренасочват се пари за редица детски градини

Независимо че капиталовата програма на столична община се намалява с близо 10 млн. лв. за ремонт на детски градини, с актуализацията гласувана в четвъртък се включват дейности по ремонт на редица детски градини. Детайлна проверка показва, че допълнителните средства за детски градини идват благодарение на отпуснатите през есента от държавния бюджет 65 млн. лв. за целта, а реално Столична община е съкратила предварително заложените свои средства за тази цел.

Още в сряда столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че с актуализацията ще бъдат увеличени средствата за ремонти на детски градини и училища с 4.6 млн. лв. Това обаче е изцяло благодарени на помощта от държавата. Тя лансира и програма за изграждане на 67 нови детски градини, но в следващите 3 години.

В детайли, с актуализацията, се осигуряват средства за изграждане на детска градина за 5 гр. № 197, "Филиповци", район "Люлин" - 649 252 лв. Изграждане на нова детска градина, филиал на ДГ №116

за 4 градински и 1 яслена групи, район "Витоша"

- 593 470 лв.

И още разширение за 3 групи, административна част и обновяване на старата в ДГ № 119, район "Възраждане" - 672 000 лв. Предвижда се Ремонт на сградата и дворното пространство на ДГ №77, район "Средец" - 91 361 лв. А също и строително-монтажни работи по подмяна на амортизирана дограма във филиал №1,ул. "Лидице" №16 и филиал №2, ул. "Андрей Николов" №6, район "Слатина" - 14 440 лв. А също и на ДГ № 168 в район "Слатина" - 14 440 лв.

В списъка се включва ремонт на покрив на стара сграда на ДГ №192 "Лозичка", район "Лозенец" - 58 820 лв., ремонтни дейности за подобряване енергийната ефективност на ДГ Детско царство" , район "Искър" - 343 728 лв. и на ДГ 108 Детско царство" , район "Искър" - 343 728 лв. Основен ремонт на сграда за яслени групи на ДГ №89 "Шарена дъга", район "Кремиковци"-

277 214 лв.

И не на последно място изграждане на детска градина за 2 групи, кв. Сеславци, район "Кремиковци" -

590 713 лв. и Изграждане на нова детска градина за 6 групи, УПИ II-3212, кв. 32, м. "кв.Горна баня" - 1 200 000 лв.

В същото време се отпускат допълнителни 5 млн. лв. за текуща дейност на градския транспорт, които реално се вземат от столичните средства за ремонт на детски градини. Други 1.2 млн. лв. допълнително за осветление на улици и площади. Залагат се 1 млн. лв. за нов обект - "Разширение на локално платно на Околовръстен път (път II-18 = СОП от О.Т. 312в до О.Т. 111д), включително; обособяване на кръгово "Изток", разширение на ул. "Витошки камбани". "в.з. Малинова долина

– Бункера I етап", район Витоша

В резултат на актуализацията се намалява капиталовата програма на София с почти 2.5 млн. лв. Режат се главно средства за ремонт и поддръжка на улици. Други над 1.1 млн. лв., предвидени за ремонта на прострнството около катедралата "Александър Невски", също бяха заличени. Отпадат и 900 000 лв., предвидени за строителни дейности в друга част на центъра - т.нар. Зона 4.

Контра

Орязването на бюджета на София не бе подкрепено от "Демократична България". Мотивът на съветниците бе, че вместо автоматично да се намаляват приходи, столицата трябва да се опита да приложи програма за тяхното повишаване. Борис Бонев от "Спаси София" използва момента да припомни, че само преди няколко седмици СОС отхвърли негово предложение за реформа в директорските съвети на 5-те дружества, управляващи общинските пазари в града.

Идеята му бе те да се слеят в едно и от редуциране на шефове и администрация да се спестят 2 млн. лв. БСП също гласува против преструктурирането на бюджета с пояснение, че от него най-вече страдат инвестициите в кварталите.

mediapool.bg