Кламер БГ - Новини: София най-сетне стартира онлайн кандидатстване за 1 клас

София най-сетне стартира онлайн кандидатстване за 1 клас

България

|
Вт, 16 Март 2021г. 15:09ч.
София най-сетне стартира онлайн кандидатстване за 1 клас

София най-сетне стартира онлайн система за кандидатстване за 1 клас.10 години след старта на дигиталното кандидатстване за детските градини, най-накрая тази пролет 168-те общински училища в столицата ще предложат записване в 1-ви клас онлайн. Важен детайл е, че правилата за кандидатстване остават непроменени. Предстои в идните месеци родителите на 12 000 първокласници да намерят училища за децата си.

"Тук говорим само за дигитализация на услугата кандидатстване и записване, а самите критерии и принципа на приемане остават същите като в предходните кампании", уточни зам.-кметът с ресор "Образование" Тодор Чобанов.

Системата ще работи на адрес на познатата система за детските градини - https://kg.sofia.bg/isodz/ и реално ще я надгради.

Онлайн и кандидатстване и записване

Всички критерии, с изключение на съдебните удостоверения за осиновяване на дете ще се проверяват служебно, обеща още Чобанов. Дигитално ще се случва целия процес от кандидатстване до записване на децата в училище.

Новата система ще разтовари родителите от представянето на редица документи като заявления за записване, удостоверение за промяна на настоящ или постоянен адрес на детето, удостоверение за семейно положение, удостоверение за настоящ адрес, решение за ТЕЛК и др. Администрацията сама ще се провери тези данни.

"Ние сме облекчили родителите от една много голяма административна тежест, включително и от тези такси за издаването на различните удостоверения. И най-вече спестяваме на родителите много, много часове за намиране и подготовка на тези документи", посочи той.

От 29 март реално родителите ще имат достъп до новата дигитална система, която и в момента се тества от 50 родители. До тази дата Столична община ще е в активен диалог с тестващите родители и ще се съобрази с техните препоръки за надграждане на системата, обяви Генчо Керезов, зам.- кмета с ресор дигитализация и иновации.

Сроковете

Сроковете на предстоящата кампания по записването на първокласниците все още не са одобрени от Столичния общински съвет. Очаква се на 19 април да бъдат обявени свободните места. От тази дата до 28 май ще тече самото регистриране на кандидатите. На 28 май системата ще бъде заключена и ще започне обработването на първото класиране за текущата кампания. Резултатите ще бъдат публикувани на 4 юни 2021 г.

"След тази дата ще започнат регулярни следващи класирания, които ще продължат както е обичайно до първия учебен ден, за да може за всяко дете да се намери необходимото място и така да осъществим успешно кампанията", заключи Чобанов.

168-те общински училища ще предлагат и кандидатстване на място за родителите, които нямат възможност за достъп до дигиталната система.

"Създадена е организация да може да отиде родителя в учебното заведение, там тези колеги, които се подготвят ще попълват за тези родители всички необходими стъпки и реално ще има оказват пълно съдействие за кандидатстването и приемането на детето", подчерта Чобанов. Така, от думите му се разбра, че и тези деца ще фигурират в системата.

mediapool.bg