Кламер БГ - Новини: София дава над 130 000 лева за спорен сайт

София дава над 130 000 лева за спорен сайт

България

|
Пет, 01 Май 2020г. 16:11ч.
София дава над 130 000 лева за спорен сайт

Над 130 000 лева за спорен сайт за култура и туризъм дава Столичната община. До момента в страницата "Ти си София" youare.sofia.bg са инвестирани около 80 000 лева. В четвъртък общинският съвет гласува отпускането на още 53 900 лева за поддръжка на сайта, преводи на текстове в него на английски, дизайн и изработка на визуални материали, както и за подобряване на индексирането на страницата в търсачките.

Това е вторият опит решението за отпускането на допълнителни пари за сайта на който е събрана полезна информация, както за туристите, така и за живеещите в София, да бъдат отпуснати допълнителни средства. През март сметката за поддържането на платформата беше 80 000 лева. Сега обаче сумата намаляла, тъй като от местната власт се договорили да ползват услугите на платформата за събития URBO. Функционалности от нея са вградени в сайта на общината, а това довело до понижаване на цената за развитието и поддръжката му.

Според съветници от "Демократична България" обаче youare.sofia.bg е елементарен презентационен сайт, или дори блог, за който са платени прекалено много пари до момента. Освен това нямало достатъчно подробна разбивка за предвижданите нови харчове по проекта.

Според Симеон Ставрев от "Демократична България" ползването на функционалности от URBO е проблем, защото се прави от трета страна. Ако тази платформа престанела да съществува, то тогава няма да се поддържат и части от сайта като календара със събития и картата с обекти.

"Сумите са обидно високи спрямо резултата. Това е просто блог. Той се прави и безплатно, и евтино. Сумите са твърде надути за реалностите на този сектор", коментира и колегата му Иво Божков.

"Това е продукт на дългогодишен процес. Близо 2 години работим върху тази платформа, която да събира информацията на едно място, да е безплатна и да има гарантиран достъп. Не съм съгласна, че е блог. Това е място с важна информация за града", отговори Малина Едрева от ГЕРБ. Тя добави, че културни оператори и малки бизнеси ще могат да ползват платформата за популяризиране на събитията и работата си. В момента тази част от сайта е празна, тъй като заведенията не работят, а кулутрни събития няма.

По-късно от "Демократична България" предложиха да довършат безплатно сайта при условие, че Столичната община "се оттегли от проекта". Според формацията подобна платформа е нужна и трябва да съществува, но за изсипаните до момента пари резултатът е незадоволителен.

mediapool.bg