Кламер БГ - Новини: София вече има Дигитален борд

София вече има Дигитален борд

България

|
Четв, 01 Окт 2020г. 17:56ч.
София вече има Дигитален борд

Първа среща на Дигиталния борд на София се проведе в четвъртък.

"Създаването на борда е една от първите задачи, която поставих пред заместник-кмета по дигитализация Генчо Керезов", заяви на откриването кметът на София Йорданка Фандъкова.

От новия зам.-кмет се очаква още изготвяне на план за действие към стратегията за дигитализация на София, стана още ясно от думите й.

На 30 септември, 30 годишният Генчо Керезов стана новият зам.-кмет на София, който ще отговаря за дигитализацията. Той зае мястото на Владимир Данаилов, който оглави Фондът на фондовете.

Концепцията за борда е разработена след проучване на опита на световни столици и големи градове. Подобни бизнес консултативни съвети работят в Лондон: Smart London Board, Атланта, САЩ: Atlanta Chief Information Officer (CIO) Advisory Board; Сиатъл, САЩ: Innovation Advisory Council (IAC), Сан Хосе, САЩ: San José Smart City Advisory Board.

Бордът е отворен, като участниците в него имат мисията да допринасят за развитието на София като дигитален град и да спомагат за дигиталната трансформация на столицата. Към момента в него влизат експерти от организации като Българската асоциация по информационни технологии, Българската стартъп асоциация, Българската аутсорсинг асоциация, Българската асоциация на софтуерните компании, Софийски университет "Св. Климент Охридски", SoftUni, София Тех Парк, Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и др.

"Дигиталната трансформация на София, която целим чрез стратегията за дигитализация, изисква координация на три основни нива – каза зам.-кметът на София Керезов – организационно, вътре в общината и между нейните структури, технологично, където е основната роля на дигиталния борд – да съветва по внедряване на добрите световни и местни практики, и обществено, където да генерираме консенсус с гражданите като да ги информираме правилно за посоката на действие.

mediapool.bg