Кламер БГ - Новини: Софийският университет започва проверка за плагиатство срещу Петър Илиев

Софийският университет започва проверка за плагиатство срещу Петър Илиев

България

|
Четв, 05 Авг 2021г. 13:54ч.
Софийският университет започва проверка за плагиатство срещу Петър Илиев

Софийският университет започва проверка за плагиатство срещу Петър Илиев

В сряда до ректора на Софийския университет са подадени три сигнала по случая със съмненията за плагиатство от страна на д-р Петър Илиев. Университетът ще започне проверка съобразно новите вътрешни правила на университета, съобщи пресцентърът на СУ пред Mediapool. Доц. Наталия Киселова отказа коментар.

В СУ отскоро действат специални правила за извършване на проверка за плагиатство и недостоверност на научни данни в научни трудове на членовете на академичния състав.

Те предвиждат, че сигнал за плагиатство могат да подадат на практика всички с научна степен в съответното професионално направление, всички хабилитирани лица, както и "заемащи други академични длъжности, такива, обучаващи се в Софийския университет, или членове на редакционни колегии на учебни и/или научни издания".

Неофициално се твърди, че в средите на Юридическия факултет за случая се знае отдавна, но досега е предпочитано да се мълчи и не е правена официална проверка, за да се запази имиджа на катедрата по конституционно право.

Според правилника на СУ плагиатството е причина за прекратяване на трудовите правоотношения със съответния преподавател. Доказано плагиатство може да доведе и до отнемане на адвокатските права на Илиев.

Плагиатството е и престъпление от частен характер по чл. 173 от Наказателния кодекс. За целта трябва да се внесе тъжба в съда от засегнатото лице. В този случай това не е направено в законовия срок от 2 години.

Разследване на фейсбук групата "Правна лудост", в която членуват студенти по право, разкри, че книга на Илиев от 2015 г. съдържа около 40 страници почти идентичен текст с този в докторската дисертация от 2008 г. на работещата също в Юридическия факултет на СУ доц. Наталия Киселова. Трудът на Киселова, който впоследствие е издаден в книга, е на тема "Парламентарен контрол".

Съмненията на студентите за плагиатство спрямо адв. Петър Илиев са свързани с книгата му "Компетенцията на Народното събрание", издадена от "Нова звезда" през 2015 г. Тя не може да бъде намерена по книжарниците.

Проверка бе извършена и от сайта "Дневник", която достигна до същите изводи като "Правна лудост". Първите неофициални информации, които свързаха адв. Илиев с книгата на Киселова, излязоха миналия петък. Тогава изглеждаше, че той е фаворита за премиера на "Има такъв народ", но накрая изненадващо бе издигнат Пламен Николов.

ИТН отрече да е обсъждала номинацията на Петър Илиев за премиер, но в новото предложение за състав на Министерски съвет името на адвоката се появи като номинация за вътрешен министър. Адв. Илиев бе предложен за правосъден министър в първия проектокабинет, който Слави Трифонов предложи на 12 юли с премиер Николай Василев, но впоследствие целият кабинет бе оттеглен.

Досега ИТН предпочита да не коментира по същество информациите за плагиатство, свързани с кандидата им за вътрешен министър.

"Който има желание и доказателства, че има подобно плагиатство, нека го каже публично. И понеже това не е така, г-н Илиев ще чака всеки, който твърди нещо невярно за него, с усмивка и удоволствие в българския съд. Ние сме уверени, че г-н Илиев е в своята правота и ще е чудесен министър. Работим с него отдавна. Той ни помогна за провеждането на референдума", каза Филип Станев в сряда.

mediapool.bg