Кламер БГ - Новини: Софийският градски транспорт вози със стикери "Национален протест"

Софийският градски транспорт вози със стикери "Национален протест"

България

|
Вт, 10 Май 2022г. 14:37ч.
Софийският градски транспорт вози със стикери "Национален протест"

сн. Mediapool.bg

Стикери с българското знаме и надпис "Национален протест" са поставени на стъклата на автобуси, трамваи и тролеи на градския транспорт в столицата. Оказа се, че водачите на градския транспорт и синдикатите от КТ "Подкрепа" подгряват за бъдещ протест, като конкретните му прояви ще бъдат съобщени днес след 17.30 часа.

сн. Mediapool.bg

"Стикерът сутринта бе поставен в автобусите, а днес до края на деня ще го видите и в трамваи и тролеи. Подготвяме се за бъдещ протест заради финансовите загуби на обществения транспорт в следствие на пандемията и продадени по-малко превозни документи. Заради по-малкото приходи може да се стигне до невъзможност за изплащане на заплатите на водачите", посочи пред Mediapool Иван Кирилов, председател на Федерация на транспортните работници "Подкрепа".

Действията на синдикатите съвпадат с обявения във вторник национален протест на автомобилните и автобусните превозвачи. Тепърва ще стане ясно дали на него освен искани субсидии ще се отправят и политически претенции.

Иван Кирилов припомни, че Столична община е поискала от държавния бюджет 178 млн. лв. помощ за покриването на тези загуби, но такава не е отпусната. Преди ден шефът на парламентарната комисия в Столичния общински съвет Карлос Контрера също посочи, че е налице риск да не могат да се изплатят заплатите на водачите.

"Другата седмица ще се обсъди преминаването към летни разписания. Ако задълженията станат прекалено големи и се наложи намаляване на разходите, това неминуемо значи увеличаване на интервалите на движение и по-лошо обслужване на гражданите", каза още Контрера.

Във вторник след 17.30 часа синдикатът ще обяви как в следващите дни ще се развие протестът на водачите.

Междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че очаква държавата да подкрепи обществения транспорт с актуализацията на бюджета.

По думите на Фандъкова в сектора през тази година са пренасочени 170 милиона лева от бюджета на Столична община - това са 36 % от собствените данъчни приходи на общината. Столичният кмет отбеляза, че въпреки усилията, дефицитът в градския транспорт е 143 милиона лева.

mediapool.bg