Кламер БГ - Новини: Снегът дойде, жълт код за опасно време в 13 области

Снегът дойде, жълт код за опасно време в 13 области

България

|
Съб, 09 Ян 2021г. 09:59ч.
Снегът дойде, жълт код за опасно време в 13 области

Жълт код за сняг, поледици, силен вятър и обилни валежи от дъжд е в сила за общо 13 области в страната, съобщава НИМХ.

В 13 области на страната е обявен жълт код за опасно време заради сняг, поледици, силен вятър или обилни валежи.

За Видин, Монтана, Враца, София-област, Ловеч и Габрово предупреждението е за сняг и силен вятър, което създава условия за преспи и навявания. В областите Велико Търново, Търговище и Шумен жълт код е обявен за сняг и заледявания.

В Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас предупреждението е за обилен валеж.

В събота от запад на изток започналите валежи ще намаляват и ще спират. В късния следобед и през нощта ще започнат нови валежи и ще застудява значително с отрицателни температури.

В неделя сутринта се очаква нови 15 - 20 сантиметра сняг от валежите през нощта в Рила, Пирин и западна Стара Планина. За София се очаква около 5 - 8 сантиметра нова снежна покривка. Цялата следваща седмица ще остане влажно със условия за дъжд и сняг в планините.

Общо 148 стегопочистващи машини са извършили обработки срещу заледяване във всички 24 района на Столична община, съобщиха от пресцентъра на общината.

Обработени са пътните платна, по които се движи общественият транспорт, основни улици в районите, частично вътрешно-квартални улици, както и общински пътища, Южната дъга на Софийския околовръстен път.

В Природен парк "Витоша" са извършени снегопочистване и опесъчаване на пътищата "Драгалевци - Алеко" и "Бояна - Златни мостове". Започна почистването на пространствата при спирките на градския транспорт, както и подходите към метростанциите и пешеходните подлези.

Обработките срещу заледяване продължават в различни райони на града. Към момента градският транспорт се движи при зимни условия по обичайните си маршрути.

mediapool.bg