Кламер БГ - Новини: Сметище и край минералния извор в Княжево (Снимки)

Сметище и край минералния извор в Княжево (Снимки)

България

|
Нед, 21 Фев 2021г. 15:32ч.
Сметище и край минералния извор в Княжево (Снимки)

Докато поройните дъждове през януари докараха плаващи сметища в Искър и Струма, оказва се такива от години има и в столицата, и то дори край минерални извори, от които пият стотици софиянци.

В почивния неделен ден, когато хора от цяла София се стичат с празни туби към чешмата с лековита минерална вода на десния бряг на река Владайска, те са посрещнати от неприятна гледка – стотици боклуци се стелят по земята. Освен множеството пластмасови бутилки и найлонови опаковки, има изхвърлени и много по-големи предмети – автомобилни гуми, стари мебели, телевизор и дори цял хладилник, разказва БГНЕС.

Много от хората подминават без да обръщат внимание, тъй като са свикнали на гледката, но някои от тях изразяват възмущение, хвърляйки вината върху обитателите на намиращите в близост къщи. Който и да носи отговорност за замърсяването обаче, то трябва да бъде почистено, а институциите да предотвратят повторното му появяване.

Минералните извори са едно от най-големите богатства на София и неслучайно са поставени като символ в герба на столицата. На територията на Столична община и близките околности има над 40 термо-минерални находища, което ѝ отрежда първо място в Европа, а може би и в света по този показател.

Водата буквално извира изпод краката на софиянци във вид на естествени термални извори, каквито има в Железница, Княжево, Панчарево, Горна Баня, Овча купел. Разбира се и в самия център на града, откъдето преминават стотици хора на ден, за да си набавят от топлата лековита вода.

Дали обаче това е богатство, от което не се възползваме, тъй като повечето от старите минерални бани в София тънат в разруха, е друга тема. Със сигурност е ясно едно – задължени сме да пазим и поддържаме това, което природата ни е дала.

mediapool.bg