Кламер БГ - Новини: Случаите на коронавирус в света са вече над 250 милиона

Случаите на коронавирус в света са вече над 250 милиона

Коронавирус

|
Пон, 08 Ноем 2021г. 14:34ч.
Случаите на коронавирус в света са вече над 250 милиона

Случаите на коронавирус в света са вече над 250 милиона

Случаите на заразяване с коронавирус в света днес надхвърлиха 250 милиона, предаде в понеделник Ройтерс.

Някои страни в Източна Европа регистрираха рекорден брой заразени, въпреки че вълната на заразяване с варианта Делта на коронавируса започва да отшумява и много страни разхлабват ограниченията, свързани с търговията и туризма.

Средният брой на случаи на заразяване е намалял с 36 процента през последните три месеца, става ясно от анализ на Ройтерс. С вируса обаче продължават да се заразяват по 50 милиона души на всеки 90 дни. Предполага се, че това се дължи на варианта Делта.

За сравнение, беше необходима около година за регистрирането на първите 50 милиона случая на заразяване с коронавирус.

Здравни експерти хранят оптимизъм, че много държави са преодолели най-лошия период от пандемията благодарение на ваксините и на естествената защита, която организмите формират при контакт с вируса. Те обаче се опасяват, че по-студеното време и предстоящите събирания по повод зимните празници могат да доведат до по-голяма заболеваемост.

"Мислим, че от сегашния момент до края на 2022 г. ще успеем да установим контрол върху вируса и значително ще намалим броя на заразените и на смъртните случаи", заяви пред Ройтерс на 3 ноември представителката на СЗО Мария Ван Керхов.

Броят на заразените продължава да расте в 55 страни по света, като в Русия, Украйна и Гърция бяха регистрирани рекордни нива на случаи на заразяване.

Източна Европа е един от регионите с най-малко хора, ваксинирани срещу коронавируса, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg