Кламер БГ - Новини: Случаите на коронавирус в Източна Европа са надхвърлили 10 милиона

Случаите на коронавирус в Източна Европа са надхвърлили 10 милиона

Коронавирус

|
Пет, 12 Фев 2021г. 14:08ч.
Случаите на коронавирус в Източна Европа са надхвърлили 10 милиона

Случаите на коронавирус в Източна Европа са надхвърлили днес 10 милиона, съобщи Ройтерс, като се позова на свои изчисления въз основа на официална статистика.

Агенцията отбелязва, че на този фон страни от региона се стремят да си осигурят повече дози ваксини от различни доставчици, за да ускорят програмите за имунизиране на своето население.

Към днешна дата потвърдените случаи на коронавирус в Източна Европа са над 10 милиона и 20 хиляди. Близо 215 хиляди (214 691) души са починали от Covid-19 в региона.

Средният брой на новозаразените в Източна Европа е намалял с около 31 процента през последните 30 дни в сравнение с предходния такъв период.

Най-много случаи на коронавирус в региона са регистрирани в Русия. В понеделник тя стана първата европейска страна, преминала прага от 4 милиона потвърдени заразени.

Русия е и с най-много смъртни случаи в Източна Европа - 79 194.

Седем страни в региона - Русия, Полша, Чехия, Румъния, Унгария, Словакия и България, - са поставили общо около 4,5 милиона дози ваксина, сочат данни на техните министерства на здравеопазването.

Само в Русия са били използвани около 1 милион дози. При условие че за ваксинирането на един човек са необходими две дози, това означава, че са били имунизирани около 0,3 процента от населението на страната.

Коронавирусът причини смъртта на над 750 хиляди души в Европа. Забавянията на доставки на някои производители на ваксини като компаниите AstraZeneca и Pfizer постави под въпрос изпълняването на целта на Европейския съюз до лятото да бъдат имунизирани 80 процента от пълнолетните му жители, за да бъде постигнат т. нар. стаден имунитет.

За да решат проблема с недостига на ваксини, много източноевропейски държави започнаха да се обръщат към други доставчици от страни като Китай и Русия, отбелязва Ройтерс.

Унгария ще започне скоро да ваксинира хора без хронични заболявания със Спутник V. Така тя ще стане първата държава от ЕС, използваща руската ваксина.

Чехия ще изчака Европейската агенция по лекарствата да одобри Спутник V, преди да я вкара в употреба, каза в сряда премиерът Андрей Бабиш.

Украйна, с повече от 1,2 милиона регистрирани заразени и над 24 хиляди починали, забрани руската ваксина. За сметка на това тя вече договори китайски и индийски ваксини и очаква да получи поне 8 милиона дози по линия на глобалната инициатива КОВАКС в подкрепа на по-бедните страни.

mediapool.bg