Кламер БГ - Новини: Covid-19 у нас: 878 заразени, затварят неврологията във Видин

Covid-19 у нас: 878 заразени, затварят неврологията във Видин

България

|
Съб, 18 Апр 2020г. 18:59ч.
Covid-19 у нас: 878 заразени, затварят неврологията във Видин

Доказано заразените с коронавирус в България вече са 878, съобщи Националният оперативен щаб в събота следобед.

Към 8 ч. сутринта в събота бяха обявени нови 40 случая за последното денонощие (от тях 15 са в София, 9 във Видин, в болница - 16 души). Късно следобед щабът съобщи за нови 13 случая за деня.

Заразено е бебе на два месеца в Бургас и 9-годишно дете от Паничерево.

Починалите от началото на епидемията остават 41.

Заразените в София вече са 518.

246 са пациентите с потвърден Covid-19, които са хоспитализирани, като 35 са в интензивни отделения и клиники.

Разпределението на регистрираните случаи по административни области:

Благоевград – 21; Бургас – 32; Варна – 25; Велико Търново – 10; Видин – 19; Враца – 2; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 21; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 16; Перник – 8; Плевен – 10; Пловдив – 37; Русе – 7; Силистра – 2; Сливен – 19; Смолян – 29; София – 518; Стара Загора – 32; Хасково – 13; Шумен – 4, Ямбол – 3.

До 16.30 ч. в събота са направени 26 417 теста за коронавирус, съобщава Министерството на здравеопазването.

Нови 9 медицински лица са заразени. Една немалка част от тях са от Видин и това налага затваряне на неврологичното отделение. Пациентите от това отделение ще бъдат пренасочени към Лом. От обява на видинската болница МБАЛ "Света Петка" става ясно, че тя търси лекари, медицински сестри и санитари за структурата за лечение на пациенти с доказан Covid-19, но в неусложнено положение.

Общият брой на потвърдените случаи на Covid - 19 при медицински служители в страната е 66, обяви сутринта началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"Леглата за лечение на заразени с коронавирус в страната не са изчерпани. Най-опасното в тази ситуация е изчерпването на лекарите, които да обслужват болните", заяви началникът на Националния оперативен щаб.

По повод въведените часови пояси за пътуване от и до София, проф. Мутафчийски припомни, че пътувания се допускат само при необходимост - по работа или медицински нужди и винаги с документ, удостоверяващ това.

Колкото до струпванията в ромските махали - проф. Мутафчийски заяви, че за всички е задължително да носят маски и да спазват дистанция.

Движението в България без повод (работа или медицински нужди) не е разрешено. Затова, за всички софиянци, които сега са по курортите, по Черноморието, правоохранителните органи ще вземат мерки, посочи началникът на оперативния щаб и допусна, че те са изтъкнали фиктивен повод за пътуването си.

По отношение на мерките в страната и по света, проф. Мутафчийски заяви, че в България те са много по-либерални от други страни.

mediapool.bg