Кламер БГ - Новини: Служебният кабинет сменя и шефа на разузнаването: Службата не давала информация на президента

Служебният кабинет сменя и шефа на разузнаването: Службата не давала информация на президента

България

|
Ср, 16 Юни 2021г. 18:14ч.
Служебният кабинет сменя и шефа на разузнаването: Службата не давала информация на президента

Сградата на Министерския съвет в София, сн. БГНЕС

Правителството предложи на президента Румен Радев да освободи ръководителя на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов и на негово място да назначи полковник Антоан Гечев, който в момента е военен аташе в Рим.

Така цивилното разузнаване ще се командва от военен. До 2020 година Гечев е бил зам.-шеф на военното разузнаване.

"В контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България под ръководството на Атанас Атанасов Държавна агенция "Разузнаване" е осъществявала своята дейност при неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност", каза говорителят на Министерския съвет Антон Кутев.

Той обясни, че съгласно закона за Държавна Агенция "Разузнаване" трябва да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента, на председателя на НС и на министър-председателя, но се оказало, че е налице нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателната информация, предоставяна на държавния глава.

Малко по-късно Атанасов даде брифинг, на който повтори тезата на ГЕРБ, че рокадите в службите са заради разбитата шпионска мрежа в полза на Русия.

“Основна причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл. Възможно е да е задействан план "Здравствуйте, братушки", но не по курортите. През последните месеци много се говори за правовата държава, върховенството на закона. За съжаление през последните седмици сме свидетели на демагогия и популизъм, а според някои индикации и на диктатура. Законът е бил спазван през цялото време“, добави Атанасов.

Според него “успешна работа срещу руските спецслужби“ е основна причина за смяната на ръководния състав в службите у нас.

”Аз съм в неизгодна позиция. Не мога да се защитя какво точно съм работил за България 27 години. Въпросната информация ще бъде с най-високия гриф на секретност“, каза Aтанасов.

Атанасов коментира още, че “президентските укази са може би най-сивата зона в нашето право, включително и Конституция“.

“Конституционният съд има тълкувателни решения, в които, ако се окаже, че един президентски указ покаже, че не е стабилен, но е порочен, това може да бъде и повод за задвижване на процедура за импийчмънт“, каза той и призова депутатите от следващия парламент да обмислят възможността.

Атанасов каза, че отпускът, в който е излязъл, е бил заради семейни и лични причини и това е било обяснено на служебния премиер при срещата им.

Освобождаването на Атанасов бе очаквано и е поредното по върховете на специалните служби. До седмици се очаква и нов шеф на военното разузнаване, като според информация на Mediapool става въпрос за полковник от службата.

Атанасов и доскорошният шеф на ДАНС Димитър Георгиев се оказаха в дълъг отпуск при идването на служебното правителство.

Това премиерът Стефан Янев и вицепремиерът Бойко Рашков определиха като недопустимо и последва уволнението на Георгиев. Рашков коментира, че така българските служби са се самообезглавили.

Президентът Румен Радев от своя страна каза, че "верността им е била към бившия министър-председател Бойко Борисов, а не към България".

След критиките Димитър Георгиев и Атанас Атанасов решиха да прекратят отпуските си и да се върнат на работа, но не запазиха постовете си.

Сега по предложение на новия шеф на ДАНС Пламен Тончев правителството е назначил нов зам.-директор на агенцията - Станислав Станчев, който ще доизкара мандата на освободеният преди десетина дни Недялко Недялков.

mediapool.bg