Кламер БГ - Новини: Служебното правителство по стъпките на ГЕРБ: Съмнява се как съдът разпределя делата

Служебното правителство по стъпките на ГЕРБ: Съмнява се как съдът разпределя делата

България

|
Ср, 30 Юни 2021г. 19:02ч.
Служебното правителство по стъпките на ГЕРБ: Съмнява се как съдът разпределя делата

Снимка: БГНЕС

Конфликтът между правителство и съд, предизвикан от двукратното спиране на вписването на новото ръководство на Българската банка за развитие (ББР), продължава с пълна сила. След като икономическият министър Кирил Петков се усъмни в мотивите на съдия Мария Вранеску от Софийския градски съд и си навлече гнева на съдийската общност, зам.-министърът на правосъдието Иван Дерменджиев изпрати сигнал за случайното разпределение на делата. Той настоява Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) да направи проверка.

"Причина за това са информация и сигнали, изпратени до Министерството на правосъдието от различни министерства, че голяма част от исканията за спиране на регистърното производство, свързани със заявени промени в членствения състав на органите на управление и надзор на публични предприятия, попадащи под обхвата на Закона за публичните предприятия, са разпределени и съответно разгледани от трима съдии в Софийския градски съд", съобщиха от ресорното ведомство.

Оттам подчертаха, че са поискали и свикване на общи събрания на съдиите от градския и апелативния съд в София, за да се уеднакви практиката по оспорване на министерски заповеди за смяна на ръководствата на държавните дружества. Отговор не е получен.

Освен икономическото от процедурите по вписване бе недоволно и здравното министерство. Скандалът там тръгна заради новите ръководства на болниците "Александровска" и "Лозенец".

От съда се оплака и регионалният министър Виолета Комитова, тъй като бе спряна процедурата по вписване на новото ръководство на "Автомагистрали" и смяната на досегашния шеф Стоян Беличев.

"Г-н Беличев и съдия Мариян Вранески много се тревожат, че аз искам за 15 дни да сложа временно ръководство", коментира тя в неделя.

Тактиката на служебния кабинет напомня на тази на последното правителство на ГЕРБ. Бившият правосъден министър Данаил Кирилов организираше зрелищни проверки на системата за случайно разпределение и твърдеше, че се вършат нарушения.

В сряда градският съд отново спря процедурата по вписване на новото ръководство на ББР. Причината е поредна жалба на досегашния изпълнителен директор Николай Димитров.

mediapool.bg