Кламер БГ - Новини: Служебната власт ще ревизира и общинските проекти на кабинета "Петков" за 420 млн. лв.

Служебната власт ще ревизира и общинските проекти на кабинета "Петков" за 420 млн. лв.

България

|
Четв, 11 Авг 2022г. 21:26ч.
Служебната власт ще ревизира и общинските проекти на кабинета "Петков" за 420 млн. лв.

Ръководството на НСОРБ и министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков (в средата)

Нов - пети списък с общински проекти за ремонт на ВиК мрежа, пътища и улици ще прави Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Това стана ясно след срещата между служебният министър на регионалното развитие арх.Иван Шишков с ръководството на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

От разпространеното пресъсобщение на МРРБ не става ясно какво налага изготвянето на пети пореден списък. Няма и яснота кога ще бъде готов и ще се подпишат договорите с общините за изпълнението им.

В същото време строителния сезон изтича и за реализацията на проектите остават по-малко от три месеца, така че едва ли всички обекти ще бъдат изпълнени до края на годината. Общините обаче ще получат авансово половината от парите преди предстоящите парламентарни избори на 2 октомври.

До момента бяха изготвени общо четири списъка с общински проекти от правителството на Кирил Петков - по два от МРРБ и от Министерството на финансите, които бяха в конкуренция за "любовта" на местната власт. Министър на регионалното развитие беше Гроздан Караджов от квотата на "Има такъв народ", а на финансите - Асен Василев, един от лидерите на "Продължаваме промяната". Ефектът от тази конкуренция бе, че ако в първия списък броят на общините, които щяха да получат финансиране беше 90, то в последния списък техният брой нарасна на 222 общини. Общо общините в България са 265.

Общата сума за финансиране

на общинските проекти неизменно е една и съща – около 420 млн. лв. Средствата се осигуряват от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от перото за ремонт на републиканските пътища.

По първите четири списъка на кабинета на Кирил Петков няма подписан нито един договор с община.

Именно това е бил поводът на служебната власт сега да ревизира публикуваните списъци и да реши да прави пети. Самите кметове са сащисани от боричканията в изпълнителната власт и са притеснени, че в крайна сметка няма да могат да реализират проектите за ремонт на улици, пътища и водоснабдяване.

Изненадата е била още по-голяма след като служебният регионален министър им обявил, че няма намерение да финансира ремонти на улици. В последните списъци на кабинета "Петков" улиците получиха финансиране.

Кметовете са обяснили, че това изискване поставя в неравностойно положение големите общини. Някои от тях, като например Ямбол и София, нямат общински пътища. В крайна сметка арх. Шишков е склонил да бъдат финансирани и ремонти на улици, разказаха участници в срещата пред Mediapool. Служебният регионален министър обаче ще изисква улиците да имат изградена подземна инфраструктура и да е приложена уличната регулация, т.е. цялата улица да е общинска собственост.

Местната власт е настояла да има лимит за финансирането на една община в зависимост от броя на жителите в нея. Целта е да се избегнат дисбаланси, при които общини с 2000 души получават финансиране от няколко милиона, а големи общини едва стотици хиляди.

Служебният регионален министър е настоял финансиране да получават само проектите с избран изпълнител. НСОРБ е било против, защото кметовете не правят обществени поръчки, ако не е осигурено финансиране, особено при тази инфлация и ръста на цените в строителството.

Така се е стигнало до компромисно решение да се финансират единствено обектите, за които има издадено разрешение за строеж.

НСОРБ е обещало да внесе конкретно предложение за методиката за оценяване на проектите до вторник. Тя ще позволи финализиране на списъка с общински проекти, които ще получат средства от бюджета на министерството, се казва в съобщението на МРРБ.

Съвместно с НСОРБ ще се опитаме да направим баланс между големи и малки общини и техните потребности, каза арх. Шишков.

Той посочи, че общините носят своята отговорност до края на годината да проведат конкурси и да започне строителство. Логично е, когато сдружението настоява за определени условия, да се съобразим с това, защото тези пари са за общините, допълни служебният министър на регионалното развитие.

Той съобщи още, че очаква до 10 дни да бъдат одобрени критериите за индексация на цените в строителството, за да се реши проблемът на общините и на строителните фирми. Ако има корекции в методиката, ще бъдат съобразени с влезлия в сила Закон за обществените поръчки, каза арх.Шишков.

mediapool.bg