Кламер БГ - Новини: Служебната власт се надява да не й спъват процедурата за наем на хеликоптери

Служебната власт се надява да не й спъват процедурата за наем на хеликоптери

България

|
Вт, 28 Фев 2023г. 17:39ч.
Служебната власт се надява да не й спъват процедурата за наем на хеликоптери

Служебната власт се надява да не й спъват процедурата за наем на хеликоптери

След като закри дружеството за спешна медицинска помощ по въздух "Хели Мед Сървиз", точно преди то да сключи договор за наем на медицински хеликоптер, служебното правителство обяви, че тепърва се подготвя нова обществена поръчка за наемането на два хеликоптера и изрази надежда "да не се създават умишлени пречки" пред нея.

Директорът на правителствения авиоотряд ген.-майор Златко Златев съобщи, че вчера в Министерството на транспорта е започнала работа работна група за обявяване на процедура по Закона за обществените поръчки за наемане на HEMS оператор, който максимално бързо да осигури два вертолета. Машините ще бъдат разположени в авиобазата в Долна Митрополия и на летище Враждебна. Това ще са първите два от общо петте хангара, които са предвидени по проекта за изграждането на спешна медицинска помощ по въздух (HEMS).

"Надяваме се процедурата по поръчка на два лизингови хеликоптера да протече максимално бързо и да не й се създават умишлени пречки", каза служебният здравен министър Асен Меджидиев. При благоприятно развитие двата лизингови хеликоптера ще дойдат преди първият, който се очаква по договора с италианската фирма "Леонардо" на 15 декември.

Припомняме, че МЗ постигна договорка в процедура по пряко договаряне за покупката на 6 медицински хеликоптера от "Леонардо". Преди това, още през пролетта на тази година, трябваше да имаме и хеликоптер под наем, осигурен от закритото дружество "Хели Мед", но служебната власт реши да прекрати съществуването му и да изпълнява проекта за HEMS по друг план.

Планът на служебната власт предвижда спешната помощ по въздух да се поеме от Държавният авиационен оператор в сътрудничество и координация с няколко министерства, ВМА и телефон 112.

Здравният министър Асен Меджидиев съобщи във вторник, че след обиколка в лечебни заведения в страната са уточнени местата, на които има възможност за изграждане на хеликоптерни площадки. Те в момента се съгласуват и с Министерството на транспорта, след което ще бъде обявена обществена поръчка за изграждането им. Меджидиев уточнии, обаче, че дори и преди изграждането им, има къде да се каца и хеликоптерите ще могат да се ползват, когато пристигнат.

Паралелно започва и процедурата по изграждането на координационния център в София, който ще прави връзката между тел. 112, МО и другите институции.

Програмата за обучение на медици е готова, като следващата седмица ще започне подборът на медиците, които първо трябва да преминат тримесечен курс по обучение през катедрата по авиационна медицина на ВМА.

mediapool.bg