Кламер БГ - Новини: Следствието знае кой в Русия е хакнал сайтовете на български институции

Следствието знае кой в Русия е хакнал сайтовете на български институции

България

|
Нед, 16 Окт 2022г. 19:11ч.
Следствието знае кой в Русия е хакнал сайтовете на български институции

Следствието знае кой в Русия е хакнал сайтовете на български институции

Установено е конкретното лице, извършило хакерската атака срещу български правителствени сайтове, съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов в неделя пред БТА.

Той каза, че лицето не се намира в България, а на територията на Русия. "Конкретно лице с конкретен адрес, адресът е на територията на Руската федерация", добави Сарафов.

Ще поискаме екстрадицията на това лице, но би било наивно да очакваме съдействие от Руската федерация, коментира той пред бТВ.

Във виртуалния свят остават много повече следи, отколкото в реалния, особено ако разполагаме с необходимия софтуер, каза Сарафов.

Според оценките атаката е повърхностна и не са източени данни от информационните масив, не са увредени масивите и няма да затрудни работата на институциите.

По думите му единственият резултат от атаката е бил затрудненият достъп до сайтовете.

Сарафов съобщи, че според "Телеграм- канала на групировката "Килнет", която действа на Русия, тази атака е била предупреждение.

На 15 октомври сайтове на редица институции у нас станаха обект на Хакерска атака, за която разследващите още същия ден казаха, че идва от град Магнитогорск в Руската федерация.

По време на хакерската атака са направени неуспешни опити за блокиране на достъпа до над 10 сайта на държавни институции, както и сайтовете на медии, телекомуникационни компании, летища и банки.

Системата за киберсигурност е реагирала, защити са сработили и затрудненията за достъп до атакуваните сайтове са били минимални. Не е атакувана и няма компрометирана информация и данни.

Главният прокурор Иван Гешев каза, че по случая работят ДАНС, ГДБОП и специално създаденото подразделение "Киберпрестъпления" към Националната следствена служба.

Явор Колев: Около 50 такива атаки има от началото на войната

Около 50 хакерски атаки вече са направени от началото на войната в Украйна, коментира бившият шеф по киберпрестъпления в ГДБОП Явор Колев.

"Това е ежедневие. Не е тест. Такива атаки има от февруари месец. Над 50 са те по инфраструктура на държави, подкрепящи Украйна", обясни Колев пред бТВ.

Най- много са кибератаките в Украйна, миналата седмица е имало такава атака в САЩ.

Основната цел на този вид атаки е пропагандата. Участниците са известни – това е руската хакерската група "Килнет".

"Американските служби познават участниците. Тези лица ще бъдат предадени на международното правосъдие в много кратък срок", убеден е Явор Колев.

"Атаката е била за отказ от услуги. Тя няма за цел да открадне данни. Тук говорим за кибертероризъм", смята експертът по киберсигурност Светлин Илиев.

Според експертите, българските служби са се справили бързо и добре с атаката.

Хакерската атака имаше "предимно рекламен характер"

"Информацията е, че имаше хакерска атака, която не е нещо изключително, не е сериозен проблем за институциите, защото цели само сриване на сайтовете. Т.е. тя има предимно рекламна цел на хакерите. Затова ние вчера се стараехме да не се вдига много шум в отразяването на това нещо, защото това е тяхната цел. Положихме усилия за преодоляването на атаката, преодоляхме я!", коментира в неделя пред БНР правителственият говорител Антон Кутев.

Според него няма как "през цялото време да се кълнем в нашата евроатлантическа ориентация и когато върви война, която руснаците възприемат за себе си като война със Запада, ние да не сме обект на някакви атаки".

Кутев подчерта, че в бъдеще може да има и по-сериозни хакерски атаки, което означава, че трябва да се работи за киберсигурността на страната:

"Всеки български политик трябва да си дава сметка, че ние трябва да имаме съответната готовност - тя касае и киберсигурността, но и военната подготовка и оборудването на армията, и милиардите, които ще отидат за въоръжаване, вместо за социални помощи. Това е ситуацията, в която живее съвременният свят".

Военният министър обвърза кибератаката с с взрива на Кримския мост

Малко по-рано служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обвърза кибератаката срещу сайтове на български институции със замесването на името на България във взрива на Кримския мост.

"Те са свързани действия, не е случайно. Някои ще го изтълкуват като опит да отвърнат на България, че е участвала по един или друг начин. В крайна сметка страната ни не е участвала във взривовете. А хакерската атака беше отбита успешно", коментира министър Стоянов в неделя пред Нова тв.

Той добави, че кибератака е имало и срещу сайта на неговото министерство, но тя е била "отразена добре".

Първоначално руското следствие обяви, че гръмналият камион, който според руските власти е причина за взрива на моста е тръгнал от България. Преди четири дни Кремъл смени версията си и обяви, че не камионът, а взривното устройство минало през България и по-точно през Русе, като е било замаскирано в рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона. След това е било изпратено от пристанище Одеса за българския Русе в началото на август. България официално отхвърли руските спекулации.

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев заяви, че вчера е имало две вълни от хакерски атаки към български институции, които са засегнали и банки.

По думите му Министерството на електронното управление работи денонощно за отстраняване на последиците от атаките

"Аз съм в постоянно взаимодействие с министър Георги Тодоров, той уверява мен и всички колеги от служебния кабинет, че работят на пълни обороти заедно с екипа му да се отстранят тези атаки. Имаше успех - изконтролираха положението вчера към обяд, но след това имаше нова вълна от такива атаки. И там вече се отвори ножицата и към други държавни институции, към банки, финансови институции. Тоест, това не е някаква целенасочена атака към едно или друго министерство, тук става въпрос за нещо по-сериозно. Колегите от Министерството на електронното управление подготвят брифинг по тая тема", каза Александър Пулев.

mediapool.bg