Кламер БГ - Новини: След продължителни скандали управляващите отложиха приемането на промените в ИК

След продължителни скандали управляващите отложиха приемането на промените в ИК

България

|
Ср, 16 Септ 2020г. 17:49ч.
След продължителни скандали управляващите отложиха приемането на промените в ИК

След над 5 часа скандали в пленарната зала управляващите отложиха окончателното приемане на промените в Изборния кодекс, които правят крачка назад за машинното гласуване. Гласуването по законопроекта, който бе внесен в спешен порядък от ГЕРБ, ще продължи в четвъртък.

Преди заседанието да бъде прекратено, депутатите приеха окончателно искането на партията на Борисов на следващите избори в секциите с над 300 избиратели да не се гласува само с машини, както предвижда действащият Изборен кодекс, а всеки да решава дали не иска бюлетина.

БСП и ДПС бяха твърдо против това отстъпление от машинния вот.

"Бойко Борисов си подготвя фалшификацията на следващите избори", каза от парламентарната трибуна Хамид Хамид от ДПС. Според БСП това, че ще се гласува и с машини, и с бюлетини, ще усложни и протоколите, защото там трябва да се нанасят резултатите от два различни начина на гласуване.

Председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева пък обяви, че управляващите не били против машинния вот.

"Машините, колкото и да са добри, се развалят. Какво правим, ако в едно отдалечено селце машината се развали? Ще я заменим с друга? Откъде ще намерим и колко време ще е необходимо да я доставим до това селце, за да може изборният ден да продължи, за да не ограничим правото на глас на тези хора?", попита тя.

Ще има ли смесена система за избор на ВНС?

Работата на депутатите бе прекъсната преди те да стигнат до текстовете на ГЕРБ, които предвиждат 200 от депутатите за Велико Народно събрание да се избират пропорционално, а останалите 200 – мажоритарно в един тур. Тази идея бе отхвърлена преди ден от парламентарната правна комисия с гласовете на БСП, на участващите във властта "Обединени патриоти" и на ДПС. Предстои обаче да се разбере в четвъртък дали някоя от тези партии няма да размисли при окончателното приемане на текстовете.

Още миналата седмица се разбра, че коалиционните партньори на ГЕРБ във властта не са съгласни при избори за ВНС да има смесена система. Между двете четения от НФСБ бяха предложили да няма мажоритарен елемент. Мотивът им беше, че според действащата конституция изборите за Велико Народно събрание се произвеждат по "общия ред". От партията подчертават, че "общият ред" е този, по който се избират депутати за обикновен парламент.

Идеята половината от депутатите да се избират мажоритарно бе част от дадената миналия месец от премиера Бойко Борисов заявка за "рестарт на държавата" чрез приемане на нова конституция. Тази негова идея предизвика сериозни критики, че единствената цел е печелене на време за правителството на фона на продължаващите протести, които настояват за оставка.

Премиерът едва успя да събере необходимите 120 подписа, за да внесе ГЕРБ написания набързо законопроект за нова конституция. Управляващите обаче нямат подкрепа за следващата процедура – тази по свикване на ВНС, която трябва да е подкрепена от повече от 160 народни представители. БСП и ДПС са твърдо "против", а всички останали депутати са 137.

Игра на кворум

Още в началото на заседанието от ДПС поискаха точката с промените в Изборния кодекс да бъде отложена, преди това не участваха и в регистрацията за събиране на кворум. Искането им не бе прието. Социалистите също не се регистрираха, но след това депутати и от двете партии участваха в дебатите и гласуването.

Малко след опита на ДПС и БСП да провалят кворума, от ГЕРБ поискаха поименна проверка и така отнеха възможността на опозицията да поиска такава по-късно. БСП и ДПС излязоха от залата, но кворум все пак имаше.

Така от партията на Борисов си гарантираха, че заседанието няма да се провали, те дори поискаха работата на депутатите да се удължи до приемането на целия законопроект. Скандалите и споровете обаче продължиха и реално напредък по текстовете почти нямаше. От ДПС неколкократно предложиха приемането на законопроекта да бъде отложено, а в крайна сметка заседанието бе прекратено по искане на ГЕРБ около 16:00 часа.

mediapool.bg