Кламер БГ - Новини: След отдръпването от Германия Помпейо се насочва към Източна Европа

След отдръпването от Германия Помпейо се насочва към Източна Европа

Свят

|
Пон, 10 Авг 2020г. 12:55ч.
След отдръпването от Германия Помпейо се насочва към Източна Европа

В момент, когато Доналд Тръмп е в хладни отношения с Германия и се кани много да свие американското военно присъствие там, първият дипломат на САЩ Майк Помпейо разчита на по-безоблачно посрещане на Централна и Източна Европа.

Американският държавен секретар започва утре петдневна обиколка из Европа, която ще приключи в Полша. Близката съюзничка на президента на САЩ гори от желание да приеме на своя земя част от войските, напускащи Германия на Ангела Меркел, а с нея химията не се получава.

Обиколката ще го отведе също в Чехия, Словения и Австрия, където се предвижда той да призове съюзниците на САЩ да се отдръпнат от китайския телекомуникационен гигант "Хуавей", световен лидер в доставките на 5 джи мрежи.

Визитата в Словения ще е първото посещение в страната на американски първи американски дипломат от 2001 г.; Помпейо се очаква между другото да подпише там споразумение за 5 джи, посочиха служители от Държавния департамент без повече уточнения за спогодбат.

Помпейо предприема това пътуване, няколко седмици след като бе обявено изтеглянето на близо 12 000 американски войници от Германия, 6400 от които ще бъдат върнати в САЩ, а 5600 - предислоцирани в други страни от НАТО, включително Белгия и Италия.

Тръмп е в много лоши отношения с германския канцлер Ангела Меркел, която в разгара на пандемията от Ковид-19 отклони поканата му за среща на върха на Г-7 във Вашингтон. Американският президент обвинява Берлин, че не се включва в достатъчна степен в разходите на НАТО, а получава финансови ползи от военното присъствие на САЩ.

"Интересното в тази обиколка е къде няма да отиде" Помпейо, отбелязва Йън Лесър, вицепрезидент на трансатлантическия мозъчен център Германски фонд "Маршал". "Ако държавният секретар искаше да въпроси, които са в центъра на трансатлантическите отношения в момента, щеше да се отбие в Брюксел, Париж и Берлин", казва той.

Според Лесър обиколката е адресирана по-скоро към общественото мнение в САЩ, където след няма и три месеца предстоят президентски избори.

Малко е вероятно избирателите в САЩ да проявят интерес към изтеглянето на американски сили от Германия, но "със сигурност начинът, по който ще бъде посрещнат в Европа един висш американски служител, ще има политически отзвук", добавя той.

Източноевропейската обиколка на Помпейо е смятана от администрацията за "нискорисково пътуване", резюмира Лесър: "Стремежът им е да внушат усещане за дипломатически успех".

"Един от най-близките ни съюзници"

Миналия месец Помпейо направи посещения във Великобритания и Дания, а миналата година посети Полша, чийто президент Анджей Дуда - консерватор и популист, току-що бе преизбран на поста след кампания, предизвикала силно разцепление в обществото и по време на която той бе приет в Белия дом от Доналд Тръмп.

Пентагонът съобщи в началото на август, че САЩ ще разположат на ротационен принцип още 1000 войници в Полша след сключено споразумение с Варшава за статута им в тази страна.

"Според мен може да се каже, че Полша е сред най-близките ни съюзници", заяви пред журналисти Фил Рийкър, който отговаря за европейските въпроси в Държавния департамент. Полша е от малкото членки на НАТО, постигнала целта да отделя за отбрана 2 на сто от своя БВП за разлика от Германия, каза той.

По думите на Рийкър Помпейо смята да повдигне и въпроса за енергийната зависимост на Европа от Русия.

Миналия месец ръководителят на американската дипломация отвори пътя към налагане на по-строги санкции, за да се попречи да бъде пуснат изграждания между Русия и Германия газопровод "Северен поток-2".

Полша се противопоставя на този проект, опасявайки се, че той ще засили влиянието на Русия върху Европа, но редица европейски компании и по-специално едно австрийско дружество се включиха във финансирането на газопровода.

Обиколката на Помпейо ще бъде определено натоварена с историческа символика. В Чехия например се предвижда той да посети Пилзен за възпоменателна церемония във връзка с освобождаването на Западна Бохемия от войските на американския генерал Джордж Патън през 1945 г.

Графикът на първия дипломат на САЩ включва и среща, която се очертава напрегната - с президента на Чехия Милош Земан, известен с проруските и прокитайските си възгледи.

Помпейо ще има "кратък разговор" със Земан, посочи Фил Рийкър.

По БТА.

mediapool.bg