Кламер БГ - Новини: След като прекоси Китай с влак Ким Чен-ун пристигна във Виетнам

След като прекоси Китай с влак Ким Чен-ун пристигна във Виетнам

Свят

|
Вт, 26 Фев 2019г. 15:37ч.
След като прекоси Китай с влак Ким Чен-ун пристигна във Виетнам

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун пристигна във Виетнам рано тази сутрин за втората си среща на върха с президента на САЩ Доналд Тръмп, на която двамата ще продължат диалога, започнат в Сингапур през юни м.г., и ще се опитат да постигнат споразумение за отказ на Пхенян от ядрената му оръжейна програма, предаде Ройтерс.

Бронираният влак на Ким, потеглил преди два дни от Пхенян и прекосил цял Китай по 4000-километровия маршрут към Ханой, пристигна на граничната виетнамска гара Дон Дан.

Според Асошиейтед пред не е ясно дали влакът на Ким е спирал и дали той е имал някакви посещения и срещи по време на пътуването през Китай. Няколко часа преди да пресече границата, японската телевизия Ти Би Ес показа как Ким пуши призори на гара в Китай, а една жена, вероятно сестра му Ким Йо-чен, държи кристален пепелник, готова да му го подаде.

Прекосявайки виетнамската граница, севернокорейският президент слезе от влака и премина по червен килим, за да поздрави виетнамския почетен караул, строен на гарата, край който се вееха знамената на двете страни. После той седна в очакващия го мерцедес и се отправи на 170-километрово пътуване по шосе към виетнамската столица Ханой, където ще се състои срещата му с Тръмп.

От колата Ким приветства с ръкомахане събралото се множество от млади виетнамци, развяващи виетнамски и севернокорейски знаменца. Десетина бодигардове бягаха около мерцедеса при потеглянето. Очевидци, цитирани от Ройтерс, съобщават за мощна охрана и строги мерки за сигурност покрай магистралата, свързваща границата с Ханой.

По-късно бронираната лимузина на севернокорейския лидер, съпровождана от фаланга едри телохранители, пристигна във виетнамската столица. Войници, полицаи и чужди журналисти се тълпяха по улиците около хотел "Мелия" в Ханой, където щеше да отседне Ким, а стотици възторжени граждани стояха зад загражденията, надявайки се да видят севернокорейския лидер. Знамената на Виетнам, КНДР и САЩ плющяха под студения дъжд, пробляскваха светкавиците на десетки фотоапарати, а някои хора крещяха и снимаха с мобилните си телефони пристигането на Ким в хотела, сякаш е рокзвезда, разказва кореспондент на АП.

Виетнамското авторитарно ръководство задейства много служители на службите за сигурност за посрещането на Ким, затвори големи участъци от магистрали и блокира някои райони на оживения столичен град, зобавя агенцията.

По-рано днес в Ханой пристигна държавният секретар на САЩ Майк Помпейо. Президентът Тръмп отлетя със своя "Еър форс 1" от Вашингтон вчера около обед и се очаква да пристигне в Ханой тази вечер местно време.

Програмата на срещата

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс съобщи пред журналисти на борда на президентския самолет, че Тръмп и Ким ще имат първа среща насаме в сряда вечерта, след което ще вечерят заедно, придружени само от по двама души от своите делегации и от двама преводачи.

Тръмп ще бъде на вечерята с държавния секретар Помпейо и с началника на кабинета си Мик Мълвейни. В четвъртък ще има нови срещи между двамата лидери.

По-рано в сряда Тръмп ще се срещне с президента и премиера на Виетнам - страната домакин на съмита.

Говорейки пред репортери преди да отпътува от Вашингтон, Тръмп каза, че очаква "забележителна среща" с Ким и добави, че двамата са установили "много, много добри взаимоотношения". Той обаче се опита да разсее очакванията за голям пробив от диалога в Ханой, като отбеляза, че ще бъде доволен, ако Северна Корея продължи да се въздържа от нови опити с ракетно-ядрени оръжия.

Очакванията от срещата в Ханой са големи след доста общите декларации, прозвучали на първата среща през юни в Сингапур, която разочарова мнозина, отбелязва АП. На заседание със свои висши съветници президентът на Южна Корея Мун Дже-ин каза, че разговорите Тръмп-Ким ще бъдат критична възможност за постигането на мир на Корейския полуостров.

Мун, който миналата година се срещна три пъти с Ким и твърдо настоява за подновяване на ядрената дипломация между САЩ и Северна Корея, много иска да има пробив, който да му позволи да задейства амбициозните си планове за вътрешнокорейски диалог, вкл. изгодни съвместни икономически проекти, които са блокирани заради санкциите на САЩ срещу Севера.

"Ако президентът Тръмп съумее да премахне последното останало от Студената война противопоставяне, това ще е велик подвиг, който ще остане в световната история", каза Мун.

Чрез Туитър Тръмп се постара да смекчи тези очаквания и преди отпътуването си за Ханой предрече "продължаване на напредъка", постигнат в Сингапур, но сякаш, за да поддържа интригата, добави и въпросът: "Денуклеаризация?". Каза още, че Ким знае, че "без ядрени оръжия неговата страна бързо ще стане една от големите икономически сили в света".

В продължение на десетилетия Северна Корея изграждаше своята ядрена програма с големи политически и икономически жертви. Затова сред експертите се шири скептицизъм, че тя ще се откаже от тази програма на ниска цена, пише АП.

Заради Ким журналистите от САЩ трябваше да напуснат хотела си в Ханой

На журналистите от САЩ, отразяващи посещението на Тръмп във Виетнам, тази сутрин в последната минута беше наредено да напуснат хотела си в Ханой заради друг виден гост, предаде ДПА.

Часове преди севернокорейският лидер Ким Чен-ун да пристигне в "Мелия Ханой" - същия хотел, където са настанени американските журналисти, на новинарите от САЩ беше казано да се изнесат. Това предизвика объркване сред журналистите, които трябваше спешно да си търсят нова база, откъдето да предават за срещата на върха.

Решението за преместване на американските журналисти бе обявено от виетнамското министерство на външните работи. Това накара главния кореспондент на Си Ен Ен за Белия дом Джим Акоста да напише в Туитър: "Изритват американската преса от хотела, където в продължение на дни организирахме мястото си за работа".

Неговият колега от Си Ен Ен Уил Рипли се оплака: "Ким Чен-ун продължава да командва, независимо дали в Северна Корея, или във Виетнам. САЩ искаха срещата на върха да е в Дананг, където тайните служби вече бяха дали разрешение във връзка с форума на АТИС, Ким искаше Ханой".

Рипли добави, че ако Ким бе летял със самолет, е щяло да има много по-малко железопътни и сухопътни проблеми, но той е настоял да пътува с влак. "Сега и това...", каза журналистът и обяснява, че журналистите са разполагали само с час, за да изнесат техниката и личните си вещи.

Репортерът на в. "Вашингтон пост" Джон Хъдсън също обвини за преместването им в последната минута Ким, който очевидно не желае американската преса да е в неговия хотел. Американските журналисти бяха прехвърлени на няколко пресечки от хотела в международния медиен център.

Около 3000 чуждестранни журналисти са се регистрирали за отразяване на срещата на върха, съобщи виетнамското външно ведомство.

mediapool.bg