Кламер БГ - Новини: След десетгодишна пауза МК обяви конкурс за мястото на Божидар Димитров в НИМ

След десетгодишна пауза МК обяви конкурс за мястото на Божидар Димитров в НИМ

Общество

|
Ср, 22 Фев 2017г. 19:50ч.
След десетгодишна пауза МК обяви конкурс за мястото на Божидар Димитров в НИМ

Министерството на културата обяви конкурс за директор на Националния исторически музей, след като от 2001 година Божидар Димитров е несменяем на този пост, а от десет години конкурси за тази позиция не са правени. Бившият министър на културата Вежди Рашидов обясни преди време в парламента, че нарочно не обявява конкурс, тъй като “никой не познава до кътните зъби НИМ“ както Божидар Димитров.

Сега министерството под ръководството на служебния министър Рашко Младенов обявява конкурс, за който Димитров вече се произнесе, че ако не е нагласен ще го спечели.

“От дългия си опит зная, че конкурсите в България са два вида. При единия нещата се нагласяват така, че да се отстрани неудобното и нехаресвано лице и се избира наш човек. Ако конкурсът е такъв, аз не бих могъл да спечеля конкурс и за портиер на музея. Ако конкурсът е честен, каквито са 20-30% от конкурсите, няма начин да не го спечеля. Досега съм участвал в три конкурса, два съм спечелил, един – не. Време е да направя хеттрик“, коментира Димитров в прессъобщение на НИМ.

Не е ясно дали Димитров изобщо има право да се яви на обявения конкурс, тъй като е в пенсионна възраст.

Според обявените от Министерството на културата изисквания кандидатите трябва да са с висше образование в областите "Хуманитарни науки” или "История и археология”, минимум петгодишен професионален опит и да представят концепция за развитието на Национален исторически музей.

Освен това Министерството на културата е обявило конкурси за директори в Националния институт за недвижимо културно наследство, Националния музей “Шипка-Бузлуджа“ и музея “Борис Христов“ в София.

mediapool.bg