Кламер БГ - Новини: Поройни дъждове и вятър са съборили постройки и изкоренили дървета и в Гоце Делчев (Обновява се)

Поройни дъждове и вятър са съборили постройки и изкоренили дървета и в Гоце Делчев (Обновява се)

България

|
Нед, 18 Септ 2022г. 19:10ч.
Поройни дъждове и вятър са съборили постройки и изкоренили дървета и в Гоце Делчев (Обновява се)

Снимка: БНТ

Поройни дъждове, придружени с ураганен вятър, заляха улици и нанесоха материални щети в област Благоевград в късния следобед в събота. Най-тревожна е била ситуацията в община Гоце Делчев. Тежка бе ситуацията и в русенско, където поривът на вятъра достигна до 120 километра в час. В събота силна буря удари Бургас и Поморие. В Поморие още сутринта в неделя кметът Иван Алексиев обяви частично бедствено положение. Бургас също обяви частично бедствено положение по обяд.

Бурята в Гоце Делчев

Силният вятър в късния следобед вчера е съборил леки постройки,

отнесъл ламаринени покриви и изкоренил десетки дървета, информираха от общинския щаб за действие при бедствия в Гоце Делчев.

Има наводнени сгради, но евакуация не се е наложила, заяви кметът на общината Владимир Москов.

"Има съборени много дървета, и то многогодишни дървета, стари дървета в Гоце Делчев. Най-много пораженията са в парка. Има съборени керемиди, покриви и наводнени сгради, но не са опасност за хората. В някои от училищата има наводнени класни стаи след пробиването на прозорци. Снощи до късно заедно с аварийния отряд, който е към общината, и с пожарната успяхме да се справим. Почистваме. Днес ще продължим", посочи той пред БНР.

За паднали дървета, придошли реки и наводнени улици информираха и от общините Петрич и Сандански. Поройни дъждове и

ураганен вятър имаше в цялата област.

Поморие остана без ток до ранния следобяд в неделя след разразилата се вчера силна буря, която изкорени дървета, събори покриви на хотели и частни домове и наводни улиците на морския град.

В Русенско вятър със 120 км в час прекърши дървета

Вятър с пориви от над 120 км в час прекърши клони и цели дървета в Русенско. Част от село Бъзън е без ток заради повреда в трафопост. Екипи на Пожарната отстраняват падналите върху пътното платно дървета.

Още късно снощи над Русе започна да духа силен вятър от запад- северозапад, чиито пориви достигнаха 34 м/сек, което е равно на малко повече от 122 км в час.

Десетки са сигналите за прекършени от силния вятър клони на дървета, като част от тях са паднали върху автомобили в различни райони на града. По пътя Хотанца - Долно Абланово цяло дърво е паднало на пътното платно, но екип на Пожарната го е отстранил и пътят е разчистен.

По данни на дежурния по бедствия и аварии в община Русе трафопост в село Бъзън е бил повреден и част от селото е без ток. Работи се за отстраняване на аварията. Няма данни за повредени покриви и бедстващи хора.

Метеорологичната прогноза е вятърът да започне да утихва и още тази нощ небето да е ясно.

Частично бедствено положение в Поморие

Кметът Иван Алексиев обяви бедствено положение. От сутринта в недела в общината заседава кризисен щаб.

"Обявено е частично бедствено положение. Най-важното е, че хората, които пострадаха при бурята, бяха откарани до лечебно заведение. Спасен е и човекът, паднал зад борда на яхта", написа той в социалната мрежа.

Екипи на пожарната служба разчистват падналите при бедствието дървета и клони. Съборени са електрически стълбове, което остави града и околните населени места без електричество до ранния следобед.

По-късно, след 12.30 в неделя, от "Електроразпределение Юг" посочиха, че отделни населени места в Бургаско и в района около Девин все още са без ток след снощната буря. Над 30 екипа на "Електроразпределение Юг" продължават работа по възстановяване на електрозахранването за засегнатите райони, съобщават от дружеството.

Захранването за Поморие и бургаския квартал Сарафово е възстановено, но от други подстанции по временни схеми. По тази причина са възможни смущения в захранването за Поморие и Сарафово и преразпределение на товари при завишение на потреблението, за да се предотврати ново цялостно отпадане на захранването за двете населени места.

Продължават възстановителите дейности и за останалите по-малки населени места в областите Бургас и Смолян.

Снимка: БНТ

Енергийният министър Росен Христов уточни, че големите поражения са по 110-киловолтовата мрежа, като 12 електрически стълба са паднали.

“Предварителната оценка е, че за възстановяването им ще са необходими около 2 месеца. Изискал съм още утре да ни бъде представен график и заедно с кризисния щаб да намерим вариант за по-бързо решение”, допълни Христов.

Според него проблемът е сериозен и не може да се разчита на алтернативните трасета, предвид наближаването на отоплителния сезон.

“Екипите показаха способност бързо да се организират, през нощта бяхме във връзка с кризисния център на EVN, за което им благодаря, както и на кмета на Бургас г-н Николов и областния управител г-жа Нейкова”, каза още министърът.

Заедно с тях той посети рибно тържище в Бургас, чиято продукция е била застрашена заради прекъсването на тока в резултат на бурята.

Частично бедствено положение и в Бургас

В Бургас, Поморие, Айтос и по Южното Черноморие продължава разчистването на дървета и клони, затрупали коли и пътища след вчерашната буря. Над 120 са ударените от паднали дървета автомобили в областния център. Градът обяви на обяд частично бедствено положение.

Над 300 сигнала за изкоренени дървета и прекършени клони са постъпили в община Бургас. Над 1000 декара лозови масиви са опустошени. Без ток все още са част от комплекс "Меден рудник" и поморийските села Лъка и Каменар. Няма тежко пострадали и бедстващи хора.

В събота силна буря удари Бургас и Поморие. Изкоренени бяха стотици дървета, отнесени са десетина лодки и яхти в морето, както и покриви на сгради, рекламни съоръжения и малки павилиони.

В Поморие има затворени пътища и няма ток. Прекъснато бе и движението на влаковете между Дружба и Долно Езерово.

В събота стана и ясно, че десетина яхти в Поморие са били отнесени от бурята навътре в морето. Съобщено е и за паднал зад борда ветроходец. Организирана е веднага акция от Спасителния кризисен център-Варна. Катер "Спасител-2", позициониран в Бургас, се е отправил на мястото на инцидента, но хора от друга яхта са извадили бедстващия в морето човек и той е добре, се казва в съобщението на областния управител на Бургас.

За радост няма бедстващи хора, а пострадалите са единици и то леко. Това става ясно от съобщение на областната управа в Бургас.

Бурята връхлетя внезапно област Бургас около 17 часа и е преминала за десетина минути. Скоростта на вятъра е достигнала 100 км/ч по данни на Хидрометеорологичната обсерватория във Варна.

В останалите общини от област Бургас положението е по-спокойно, въпреки че има паднали дървета и в по-малки населени места електричеството е било прекъснато, посочват от областната управа.

Сигнал е получен и за блокирано семейство на остров Св. Иван, което отишло там на разходка. То вече е евакуирано и е в безопасност.

Над 70 са сигналите за паднали дървета в Бургас и останалите общини получени в областната управа. Отделно в община Бургас са подадени над 130 сигнала.

16-годишно момче е пострадало на спортна площадка в комплекс "Изгрев" от батут. То е със счупена ключица и няма други сериозни наранявания.

В същия жилищен район жена е с порезни рани от счупени стъкла.

Две жени от Поморие са приети в болница след инцидент в басейн, станал по време на бурята.

Междувременно стана ясно, че вихрушка е връхлетяла в село Бачково. Повалени са 20 дървета в коритото на село Чая. Едно от дърветата е затиснало автобус. Вятърът е бил толкова силен, че е изхвърлил пълни контейнери със смет от тротоара на реката.

mediapool.bg