Кламер БГ - Новини: След 3 години разследване тръгва делото срещу бивш шеф на КЕВР

След 3 години разследване тръгва делото срещу бивш шеф на КЕВР

България

|
Вт, 29 Септ 2020г. 17:27ч.
След 3 години разследване тръгва делото срещу бивш шеф на КЕВР

След 3 години разследване делото срещу бившия шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев тръгва в съда. Той е обвиняем в длъжностно престъпление.

На разпоредително заседание във вторник спецъсъдът е решил, че процесът може да започне.

Семерджиев е обвиняем, тъй като през 2011 г. не е предприел действия по жалба на частното дружество "Овергаз" срещу отказ на "Булгартрансгаз" да му даде достъп до преносната мрежа. Заради мълчаливия отказ на държавната фирма, "Овергаз" подаде жалба пред Европейската комисия. В отговор на "Булгартрансгаз" БЕХ и "Булгаргаз" бе наложена санкция от 77 млн. евро.

Според прокуратурата от бездействието на Семерджиев са можели да настъпят немаловажни вредни последици: "дестабилизиране на газовия пазар чрез запазване на монопола на "Булгартрансгаз" в краткосрочен план, както и риск от налагане на санкции на Република България от Европейската комисия".

Процесът срещу Семерджиев трябва да започне на 28 октомври с разпит на четирима свидетели.

Това не е единственото разследване срещу бившия шеф на КЕВР. В градската прокуратура на София имаше дело заради подозрения, че той е облагодетелствал търговец на ток. Това разследване бе прекратено преди повече от 5 години.

Заради същия казус обаче едноименната комисия постанови, че той е работил в конфликт на интереси, тъй като е издал лицензия за търговия с ток на фирмата, собственост на кръстницата на детето му. Впоследствие решението на комисията бе отменено от съда.

Семерджиев ръководеше КЕВР до началото на 2013 г. Тогава избухнаха масови протести срещу цената на тока. Недоволството доведе до оставката на първото правителство на Бойко Борисов.

mediapool.bg