Кламер БГ - Новини: Слави Трифонов тихомълком учредява партията си

Слави Трифонов тихомълком учредява партията си

България

|
Четв, 03 Окт 2019г. 15:52ч.
Слави Трифонов тихомълком учредява партията си

Шоуменът Слави Трифонов учредява партията си "Няма такава държава" в събота, но това става тихо насред предизборна кампания, която той умишлено пропуска. Няма шум около събитието, няма съобщение до медиите, няма и анонс от самия него.

За това, че учредителното събрание на "Няма такава държава" ще се проведе на 5 октомври, се разбра преди точно два месеца, когато беше направена първата стъпка за създаването на партията – Трифонов и екипът му публикуваха учредителна декларация. Самата тя също не беше разпратена до медиите. Само беше спазено законовото изискване да бъде публикувана в най-малко един национален всекидневник. За целта беше избран в. "Труд".

Хората, които са я подписали и ще са част от новата формация и до момента остават неизвестни, защото от екипа на шоумена предпочитат всичко да се пази в тайна до последния момент. В случая това е 5 октомври. Тогава ще стане ясно кои са подписали декларацията и кои ще са учредители на партията. По закон документът трябва да е подписан от поне 50 български граждани с избирателни права, а учредителите на партията трябва да са най-малко 500.

Препратка към Кунева и ДБГ

Учредителното събрание ще се проведе в същата зала, в която преди 8 години беше учредено "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева, което по-късно прерасна в партия. През 2011 г., когато Кунева се кандидатира за президент, "Шоуто на Слави" открито я подкрепи и я нарече "нашият кандидат".

На събранието трябва да бъде избран председател на партията и това без съмнение ще бъде Трифонов. Трябва да бъде одобрен и устав. Едва след това "Няма такава държава" ще може да подаде документи за регистрация в публичния регистър на политическите партии в Софийския градски съд.

Два месеца "радиомълчание"

Шоуменът не е споменавал нищо за партията си, откакто обяви официално, че ще прави такава. Това стана по време на последното предаване на "Шоуто на Слави" по бТВ, което се излъчи на 31 юли. Отново тогава той обяви, че ще прави и "телевизионен проект", който ще стартира след 15 септември. Такъв обаче все още няма, но близки до него коментираха, че това ще се случи "до дни". Първоначалната идея била да е телевизия, но е обсъждана и възможността за телевизионно време в някой от съществуващите канали, както и за онлайн платформа.

Мълчанието на Трофнов и екипа му за "телевизионния проект" и за партията, дори предизвика коментари, че може да се е отказал от плановете си, но очевидно не е.

Решението партията да бъде учредена след началото на кампанията за местните избори също предизвика съмнения дали намеренията на Трифнов са сериозни, защото той можеше да влезе в тази кампания с летящ старт, тъй като хората имаха очаквания за незабавното му включване в политиката.

Идеята на екипа около шоумена обаче била да има достатъчно време да се подготви за предстоящите след година и половина парламентарни избори, научи Mediapool.

Дългото чудене

От години Трифонов дава сигнали, че иска да влезе в политиката, но дълго време не го правеше. През 2017 г., след многократно отричане на политически амбиции, той обяви бъдещия си политически проект, а след това започнаха и "кастинги за политици" в рамките на предаването. Оттогава досега имаше неофициална информация, че си сътрудничи с "Нова алтернатива" на бившия министър на отбраната Николай Цонев и смята да участва с регистрацията на тази партия на избори, което не стана. Различни социологически агенции започнаха да мерят рейтинга на евентуалната нова партия, макар че такава и до днешен няма.

После замлъкна, появиха се коментари, че ще подкрепи Мая Манолова за кмет на София още преди тя да обяви решението си да участва в изборите, но поне засега той не е предприел подобен ход и изглежда няма намерение да го прави.

mediapool.bg